Cosun wijst telers erop bieten tijdig te oogsten

Cosun adviseert bietentelers tijdig te oogsten gezien de koudere weersvooruitzichten. Ook het suikergehalte van de bieten begint langzaam af te nemen. Mogelijk heeft dat te maken met de vele bieten die nu aan een hoop liggen op het land.

Cosun+wijst+telers+erop+bieten+tijdig+te+oogsten
© Koos v.d. Spek

De suikerfabriek meldt dat maandag nog 9 procent van het bietenareaal moest worden gerooid. Voor half december is dat een hoog percentage. Waar vorige week de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en West-Zeeuws-Vlaanderen nog hoog scoorden met een suikergehalte van 17,6 procent, lijkt het erop dat nu het beste er wel af is.


De nieuwste cijfers geven aan dat de gehalten daar respectievelijk zijn gezakt naar 17,4 en 17,1 procent. De Groningse klei- en veengronden scoren beter met 17,5 procent. Het zuidoostelijke deel van Gelderland blijft achter met suikergehalten tussen 16,5 en 16,8 procent.


Tarrapercentage neemt af

Verder meldt Cosun dat het tarrapercentage in de meeste delen van het land afneemt. Hoe dat komt, is niet duidelijk. Vooral op de zandgronden is het tarrapercentage laag met waarden tussen 9,7 en 11 procent. In de Bommelerwaard is het tarrapercentage nog wel relatief hoog. Dat gebied noteert een percentage van 18,8 procent. Ook in de regio Haarlemmermeer is het tarra hoog met 19,2 procent. De winbaarheidsindex blijft stabiel met een gemiddelde van 91 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer