Ongeregistreerde trekker tot 1 juli niet beboet

Landbouwvoertuigen kunnen tot 1 juli volgend jaar rondrijden zonder registratie. Vanaf 1 januari 2022 geldt er een registratieplicht, maar er komt een 'coulanceperiode' van een half jaar. Bestuurders van ongeregistreerde voertuigen krijgen dan geen boete.

Ongeregistreerde+trekker+tot+1+juli+niet+beboet
© Monique Jansen

Dat schrijft demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. De coulanceperiode is ingesteld om te voorkomen dat werkzaamheden niet door kunnen gaan, schrijft Visser. De uitzondering geldt alleen voor een ontbrekende registratie en bestuurders krijgen nog steeds een boete als ze rondrijden zonder verzekering.


Verder mogen de ongeregistreerde voertuigen niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. Harder rijden mag alleen als het voertuig een kentekenplaat heeft en daarvoor is registratie nodig.


Registratie aanvragen

Niettemin roepen het ministerie en de RDW eigenaren op om voor 1 januari een registratie digitaal aan te vragen. Tot die datum kost het 18 euro om een voertuig vast te laten leggen. Na 1 januari kost dit 140 euro, omdat dan de conversieperiode is afgelopen. Vanaf dan is ook een keuring bij de RDW nodig.

Het aantal aanvragen voor registratie stond op 21 december 2021 op ruim 660.000. RDW verwacht aan het eind van het jaar een totaal van ruim 710.000 aanvragen. Dat zijn 160.000 aanvragen meer dan de schatting van 550.000 die samen met de branche is gemaakt en bij de wetswijziging was voorzien. Het gaat daarbij onder meer om landbouwvoertuigen en voertuigen die in de bouw worden ingezet.


Complexe aanvragen

RDW ziet de laatste weken dat de meer complexe aanvragen worden ingediend. Die kunnen niet automatisch worden verwerkt, maar moeten handmatig worden beoordeeld, bijvoorbeeld omdat gegevens ontbreken of niet (lijken te) kloppen.

Dat leidt tot een werkvoorraad van naar schatting meer dan 75.000 aanvragen die voor 1 januari 2022 zijn ingediend, maar niet voor die tijd kunnen worden afgehandeld. RDW verwacht daar nog tot eind maart 2022 mee bezig te zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer