Krap aanbod jut prijs rundvlees op

Een mondiaal krap aanbod aan slachtrunderen drijft de prijs ervan op. De verwachting is dat die prijs ook nog wel even op niveau blijft.

Krap+aanbod+jut+prijs+rundvlees+op
© Twan Wiermans
Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt dat in Nederland gemiddeld 9.243 runderen (tot en met week 49) per week worden geslacht. In 2020 lag dat aantal op gemiddeld 10.888 dieren per week. Terwijl het gemiddeld geslacht gewicht in een jaar tijd tijd daalde van 362 kilo naar 336 kilo.

Het krappere aanbod van rundvlees ging dit jaar gepaard met prijsstijgingen. Met het begin van de lockdown in maart 2020 klapt de prijs van rundvlees onderuit van 3,20 euro per kilo naar 2,80 euro per kilo. Daarna veert de prijs weer op en houdt, na een dip in oktober/november 2020, een stijgende lijn vast.


In een versnelling

De rundvleesprijsstijging versnelde vanaf september dit jaar. De prijs ligt nu rond de 4 euro per kilo, 30 procent boven het niveau van maart 2020. Derk Jan Kuenen, voorzitter van de sectorcommissie Rundvlees van Vee & Logistiek, schrijft de prijsstijging toe aan mondiale krapte. Hij noemt contingentering van vlees uit Zuid-Amerika in combinatie met de fors gestegen transportkosten de belangrijke oorzaak. Daarnaast is de melkprijs goed en weet Kuenen dat veel Nederlandse veehouders dieren aanhouden omdat geruchten de ronde doen over peildata voor fosfaat en CO2.

Kuenen verwacht dat een deel van die aangehouden dieren in de eerste maanden van 2022 wordt aangeboden voor de slacht. Een groot effect op de prijs heeft dat naar verwachting niet. Kuenen schat in dat het extra aanbod vlot wordt opgenomen door de markt.

Algemeen is de verwachting dat rundvlees voorlopig prijshoudend blijft. De concepten voor Nederlands rundvlees die Albert Heijn en Jumbo omarmden, dragen daaraan bij, geeft Kuenen aan. In 2021 is het aanbod van rundvlees in Europa met ruim 0,5 procent gedaald ten opzichte van 2020. In 2022 daalt het aanbod naar verwachting met 1,3 procent. In Duitsland, waar traditioneel veel runderen worden gemest, verwachten analisten vanwege de algehele malaise in de veehouderij daar zelfs een productiedaling met 5 procent.


Daling niet goedgemaakt

In Frankrijk wordt een productiedaling van 2,2 procent verwacht, de daling zal in Spanje 1,5 procent bedragen. In Ierland daarentegen rekent de EU in 2022 op een herstel ten opzichte van 2021 met een productie plus van 6,2 procent. Maar dat maakt de daling van de productie met 9 procent in 2021 niet goed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer