Vernietigend oordeel Europees Parlement over diertransport

Een Europese parlementaire enquêtecommissie naar veetransporten heeft een vernietigend oordeel geveld over de manier waarop vee door EU-landen wordt vervoerd. Ook hekelt commissie Anit het jarenlange gebrekkige toezicht door EU-landen op zulke veetransporten.

Vernietigend+oordeel+Europees+Parlement+over+diertransport
© Nieuwe Oogst

In veel gevallen kregen dieren te weinig voedsel en water, werden ze blootgesteld aan extreme temperaturen en werden ze soms ondergebracht in te volle laadruimtes. De parlementaire enquêtecommissie ondervroeg tientallen Europese instanties en functionarissen, en ook nationale autoriteiten, dierenbeschermingsorganisaties, dierenartsen, transporteurs en boeren. Daarnaast werden plekken bezocht waar dieren worden geëxporteerd.

Anit stelt vast dat dieren vooral tijdens transporten naar landen buiten de Europese Unie (EU) in benarde posities komen. 'De EU voldoet niet aan haar plicht om te zorgen dat het goed gaat met dieren tijdens het gehele transport, van vertrek tot aan de plaats van bestemming', concludeert de onderzoekscommissie. Transporten per schip zijn problematisch. 'Het merendeel van de tachtig schepen die een Europese licentie hebben voor diertransport is zeer oud en vormt een risico voor het welzijn van zowel mensen als dieren aan boord', zo staat in het onderzoeksrapport.


Dierenwelzijn

'Dit onderzoek bevestigt dat regels systematisch worden overtreden. Dieren worden over lange afstanden door Europa, en ver over de Europese grenzen heen, getransporteerd. Hun welzijn is daarbij serieus in het geding. De misvatting dat het om incidenten zou gaan is definitief weerlegd', zegt de Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). Zij is een van de opstellers van het rapport.

Behalve over de bevindingen van haar onderzoek, stemde Anit donderdag ook over een reeks aanbevelingen om dierenleed tijdens transporten te verminderen. Dieren jonger dan 5 weken, zoals kalfjes en bokjes, mogen als het aan de commissie ligt niet meer worden vervoerd. En oude dieren moeten niet meer op lange transporten worden gezet.


Temperatuur

Om te voorkomen dat dieren met extreme temperaturen te maken krijgen, adviseert de commissie het toelaatbare maximum te verlagen van 35 naar 30 graden. Verder moet er een rode lijst komen van transporteurs die vaak de regels overtreden. Van deze 'foute' transporteurs moet de licentie worden ingetrokken.

De aanbevelingen van Anit worden in januari definitief vastgesteld in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. De Europese Commissie bereidt op dit moment een aanpassing voor van de EU-wetgeving ter bescherming van dieren tijdens transport.

Een voorstel daartoe zal de Europese Commissie presenteren in 2023. De aanbevelingen van de onderzoekscommissie worden betrokken bij de wetswijziging. Daarnaast loopt er op dit moment een openbare consultatie waarin bedrijven en burgers hun mening kunnen geven over Europese dierenwelzijnsregels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer