Ardense+voskoppen+houden+gras+mooi+kort
Nieuws
© Twan Wiermans

Ardense voskoppen houden gras mooi kort

Bij melkveehouder Leon Lacroix in het Limburgse Gulpen graast een bijzondere variatie aan schapen in de weilanden. Het zijn Mergellanders, Schoonebekers en Ardense voskoppen.

De koude nachten deze week leverden mooie winterse plaatjes op. De vorst bracht een laagje rijp op de graspercelen van Lacroix. Maar het hinderde de schapen niet. Die graasden rustig hun kostje bij elkaar. De kudde van honderd dieren bestaat uit Mergellanders, Schoonebekers en Ardense voskoppen.

Deze laatste komen oorspronkelijk uit de Ardennen. Het zijn heideschapen en ze kunnen goed tegen nattigheid en kou. Samen met de andere rassen vormen ze een opvallende verschijning. 'Ze staan hier prachtig in het landschap', vindt Lacroix.


Schaapherder

De melkveehouder is blij met de schapen, maar het zijn niet zijn eigen dieren. Hij leent ze van december tot half februari van schaapherder Elno Jongen. Daarna trekt hij weer met ze naar natuurgebieden.

'Bij ons houden de schapen het gras in de winter kort. Prettig, want anders composteren de grasresten en nemen de kwaliteit en smakelijkheid van de eerste snede af. Nu blijft deze mooi schoon en fris.'

Op zijn monumentale boerderij heeft Lacroix gastenverblijven die tijdens de feestdagen helemaal vol zitten. 'Ook onze gasten waarderen de schapen in het landschap. De beesten zijn een mooie aanvulling op onze 120 koeien, jongvee, paarden en kleine kinderboerderij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / 4°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  10 %
 • Woensdag
  8° / 3°
  70 %
Meer weer