Royal GD ziet afwijkende botopbouw bij lammeren

Veterinair laboratorium Royal GD ziet sinds 2018 op zowel melkgeiten- als melkschapenbedrijven afwijkingen bij jonge dieren, mogelijk veroorzaakt door stress.

Royal+GD+ziet+afwijkende+botopbouw+bij+lammeren
© Bram Becks

Tijdens een bedrijfsbezoek op een melkgeitenbedrijf vertoonden meerdere lammeren van enkele maanden oud een stijve gang, meldt Royal GD. Een behandeling met antibiotica leidde niet tot verbetering, waarna enkele dieren werden ingestuurd voor pathologisch onderzoek.

Na sectie bleek in alle gevallen sprake te zijn van ernstige afwijkingen in de botopbouw in de zin van osteochondrose en osteomyelitis. Bacteriologisch onderzoek heeft geen oorzaak aangetoond. Wel bleken de leverkoperwaarden van de dieren verhoogd.


Stressfactoren

Royal GD heeft sinds 2018 op zowel melkgeiten- als melkschapenbedrijven dergelijke afwijkingen bij jonge dieren vastgesteld. De instelling denkt dat stressfactoren een rol spelen in de ontwikkeling van de lammeren. Voorbeelden daarvan zijn veranderingen van rantsoen, het uitvoeren van meerdere vaccinaties en dierverplaatsingen.

Daarnaast hebben verhoogde leverkoperwaarden een negatieve invloed op de weerstand. Koper is ook een belangrijke component voor de regulatie van botopbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer