Flevoland verbiedt zonnepark op productief boerenland

Flevoland gaat een uniforme zonneladder hanteren voor alle gemeenten. Ook mogen er van Provinciale Staten geen productieve landbouwgronden meer worden gebruikt voor de aanleg van zonneparken.

Flevoland+verbiedt+zonnepark+op+productief+boerenland
© Twan Wiermans

Het provinciebestuur accordeerde woensdag de zogenoemde Structuurvisie Zonne-energie. Daarin wordt het beleid voor zonneparken uiteengezet. De toepassing van nog eens 500 hectare aan zonnepanelen blijft gehandhaafd, maar op initiatief van de VVD en SGP is wel een aantal aanscherpingen aangebracht.

Omdat de afgelopen vier jaren bleek dat van de nieuwe zonnecentrales 62 procent op landbouwgronden terechtkwam, stak een meerderheid van Provinciale Staten daar een stokje voor. Voedselproductie gaat dan boven energieproductie.


Bodemdaling

Gekeken wordt nog of in onbruik geraakte landbouwpercelen wel kunnen worden ingezet, zoals gronden waar het boeren door bodemdaling nagenoeg onmogelijk is geworden. Ook grasstroken tussen windmolens kunnen worden gebruikt, stelde Henri van Ulsen (VVD).

Die plannen moeten dan telkens aan Provinciale Staten worden voorgelegd. Volgens SGP-Statenlid Sjaak Simonse moesten Provinciale Staten wel ingrijpen. 'Gemeenten hebben het signaal om eerst de daken vol te leggen compleet genegeerd. Ook Gedeputeerde Staten hebben het laten gebeuren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer