Onrust over zonnepark bij Borgercompagnie

Zonneparkontwikkelaar Powerfield heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor een zonnepark van 117 hectare op landbouwgrond bij het Groningse Borgercompagnie. Boeren voelen zich overrompeld door deze snelle aanvraag.

Onrust+over+zonnepark+bij+Borgercompagnie
© Huisman Media

Volgens akkerbouwer Erik Nevels uit Borgercompagnie komt het zonnepark op grond van vijf boeren. Zij krijgen hiervoor 6.500 euro per hectare per jaar, weet hij.

De akkerbouwer is fel tegenstander van het zonnepark dat naast zijn bedrijf komt. 'Het verpest het open veenkoloniaal landschap. Mijn bedrijf wordt minder waard.' Bovendien kan hij de teelt van wintertarwe straks wel vergeten. 'Ik verwacht meer ganzenoverlast. Nu zitten de vogels vooral op de maisgrond waar het zonnepark wordt gerealiseerd.'


Andere gemeente

Powerfield is ook bij Nevels langs geweest. 'Mijn bedrijf ligt net in gemeente Midden-Groningen. Daar gelden andere regels. Maar als dat niet zo was, dan weet ik niet of ik mijn grond had willen verpachten. Het gaat om financieel gewin. We weten niet hoe de grond er na dertig jaar uitziet. En wat als het zonnepark in handen komt van Chinese beleggers?'

De 7.500 euro die de ondernemer ontvangt, noemt hij een 'grote fooi'. 'De schade die ik straks heb doordat mijn bedrijf minder waard wordt, is veel groter.'


'Vuil spelletje'

Powerfield speelt een 'vuil spelletje' om zoveel mogelijk draagvlak voor het zonnepark te krijgen, vindt Nevels. 'Het bedrijf geeft aan dat het om natte landbouwgrond gaat. Onzin, het is goede grond.'

Ook de deal die het bedrijf heeft gesloten met zijn buurman-akkerbouwer Martien Dankers steekt. 'Als het zonnepark er komt, sluit Dankers de vergister. Die zorgt al jaren voor onrust. Sinds wanneer bemoeit een zonneparkbouwer zich met een vergister?'


Zonnevisie buitengebied

LTO Noord roept in zienswijzen gemeente Veendam op om de zonnevisie buitengebied zorgvuldig af te ronden, voordat zij begint met de vergunningsprocedure van het zonnepark. 'Dat de gemeente beide ontwerpen tegelijk ter inzage legt, is uitermate onzorgvuldig gekozen. Maatschappelijk gezien is er al veel onrust over het beleid over het aanleggen van zonneparken.'

Bij het meedelen plaatst LTO Noord vraagtekens. 'De vergoeding voor om- en aanwonenden wordt in dit geval meer gezien als een omkooppremie. Dat een enkele boer er beter van wordt, zal niet worden ontkend. Maar er zijn ook boeren die last ondervinden van het zonnepark.'

Dankers wil niet reageren. Powerfield kon voor het te perse gaan van Nieuwe Oogst niet de vragen beantwoorden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer