Grote zonneweide bij fabriek Cosun Beet Company in Puttershoek

De specialiteitenfabriek van Cosun Beet Company in het Zuid-Hollandse Puttershoek produceert vanaf deze zomer zijn eigen groene stroom. De stroom komt van het nabijgelegen Cosun Solar Park, die onlangs is aangesloten.

Grote+zonneweide+bij+fabriek+Cosun+Beet+Company+in+Puttershoek
© Cosun Beet Company

De zonneweide van Cosun Beet Company wekt op jaarbasis zelfs meer elektriciteit op dan de fabriek verbruikt. Het gaat om zo'n 17 hectare aan zonnepanelen. Ook het elektriciteitsgebruik van de specialiteitenfabriek in Roosendaal wordt zo verduurzaamd.

Het Cosun Solar Park is aangelegd op een deel van het industrieterrein van de toenmalige suikerfabriek, dat voor industriële waterzuivering en verwerking en berging van bietengrond werd gebruikt. Na de sluiting van de fabriek en ontmanteling van het terrein is gezocht naar een industriële herbestemming, het liefst met een duurzaam karakter.


Specialiteitenfabriek

'Cosun Solar Park is daar een onderdeel van geworden', vertelt Paul Hagens, manager terreinontwikkelingen bij Cosun Beet Company. 'Met als achterliggende gedachte om onze specialiteitenfabriek, die onder meer suikerklontjes, basterdsuiker en poedersuiker voor consumenten maakt, van groene stroom te voorzien. Dat past geheel in onze ambitie om de groenste, innovatiefste en succesvolste suikerbietenverwerker ter wereld te zijn.'

Cosun Solar Park bestaat uit een grote zonneweide van bijna 7 hectare en zes kleinere zonneweides van samen in totaal meer dan 10 hectare. De zonneweides worden gerealiseerd door aannemer KiesZon. Ingenieursbureau Encon trad bij de ontwikkeling en realisatie op als adviseur.

De grote zonneweide, die door Cosun Beet Company wordt geëxploiteerd, is rechtstreeks aangesloten op de netaansluiting van de suikerspecialiteitenfabriek en levert zo aan de fabriek en deels aan het net. De zes kleine, die door Klimaatfonds Nederland worden gerealiseerd, sluiten rechtstreeks aan op het net.


Stroom 3.250 huishoudens

Hagens: 'De zonneweide van Cosun Beet Company produceert groene stroom voor omgerekend 3.250 huishoudens. De specialiteitenfabriek neemt per jaar evenveel elektriciteit af als 2.200 huishoudens. Er blijft dus nog groene stroom over die wordt gebruikt om ook het elektriciteitsgebruik van de specialiteitenfabriek in Roosendaal te verduurzamen.'

De zes andere zonneweides, inmiddels overgenomen door Klimaatfonds Nederland, gaan medio december elektriciteit leveren. Het gehele Cosun Solar Park Puttershoek produceert dan op jaarbasis voor zo'n 7.600 huishoudens. Dat betekent een jaarlijkse besparing van 12 miljoen kilo aan CO2.

Royal Cosun heeft een tienjarig leasecontract getekend met BNP Paribas Leasing Solutions. Het is de eerste groene financiering die Cosun afsluit en draagt bij aan de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. De groenfinanciering betreft een nieuwe leaseconstructie van BNP Paribas voor een project van ruim 28.000 zonnepanelen op een zonneweide van 7 hectare. De 7 hectare zonneweide realiseert jaarlijks een CO2-reductie van 5,1 miljoen kilo en maakt onderdeel uit van het Cosun Solar Park dat in totaal 17 hectare beslaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer