Grens aan stroomnet remt energietransitie West-Nederland

LTO Noord luidt de noodklok over de energietransitie in Utrecht. Teruglevering van zonne- en windenergie is in deze provincie niet meer mogelijk, omdat het hoogspanningsnet zijn grens heeft bereikt. In Noord-Holland stelt energiegedeputeerde Edward Stigter (GroenLinks) hetzelfde probleem aan de kaak.

Grens+aan+stroomnet+remt+energietransitie+West%2DNederland
© Twan Wiermans

Het capaciteitstekort betekent dat er geen grote zonnedaken, zonne- en windparken kunnen worden aangesloten op het net. Themahouder energie Ton van Schie van LTO Noord West stelt dat hiermee een 'abrupte rem' op de energietransitie in Utrecht komt.

Van Schie verwacht dat het jaren duurt voordat het netwerk voldoende capaciteit heeft om de projecten, die in de realisatiefase zitten, aan te sluiten. 'Die tijd hebben we niet. Er moet nu worden ingegrepen.'

Concrete projecten

Netbeheerder Tennet gaf onlangs aan dat er tijdelijk geen ruimte is voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom in de provincie Utrecht. In de regio liggen concrete plannen voor meer dan 500 megawatt aan duurzame terugleverinitiatieven. Tennet gaat het hoogspanningsnet in de regio de komende jaren fors aanpassen en uitbreiden en investeert hierin tot 2030 180 miljoen euro.

Noord-Holland kampt met een vergelijkbare problematiek. 'Alliander heeft weer aangekondigd dat in een deel van de provincie geen nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk meer mogelijk zijn,' schrijft Stigter in een blog.

Actie ondernemen

'Dat is de laatste weken schering en inslag. Als provincie Noord-Holland roepen wij het Rijk daarom samen met andere provincies op om snel actie te ondernemen, zodat de netbeheerders op deze problemen kunnen inspelen.'

Het Rijk moet de wetgeving aanpassen, vindt Stigter. 'En maak voldoende geld vrij om de broodnodige investeringen in het elektriciteitsnetwerk te realiseren. Anders zitten we straks allemaal zonder stroom.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer