LTO Noord: 'Verweer tegen zon op landbouwgrond is goed gehoord'

Het verweer van LTO Noord regio Oost tegen zon op landbouwgrond is goed gehoord in de vaststelling van de acht Regionale Energie Strategieën (RES'en) 1.0 in Gelderland en Overijssel.

LTO+Noord%3A+%27Verweer+tegen+zon+op+landbouwgrond+is+goed+gehoord%27
© Ruud Ploeg

Dat stelt de belangenbehartiger, nu vrijwel alle RES'en in de oostelijke provincies zijn vastgesteld. LTO Noord-regiobestuurder Ben Haarman: 'Er zijn zeker resultaten behaald, al hadden we een andere uitkomst gewenst. Ons verweer tegen grootschalige opwekking uit zon op landbouwgrond is goed gehoord. In alle RES'en is dit geluid duidelijk doorgekomen in de eindversie.'

Als logische alternatieven voor het opofferen van landbouwgrond voor energieopwekking noemt Haarman zon op dak, kleine boerderijmolens en grotere windmolens. 'Daar zijn best plekken voor aan te wijzen. als de balans tussen zon en wind goed is, verklein je ook de druk op het leidingnetwerk. Momenteel is de capaciteit op veel plekken nog onvoldoende. Met kleine boerderijmolens in combinatie met zon op dak help je die balans in orde te brengen.'

Niemand wil een windmolen of zonnepark achter het huis, maar er moet wel wat gebeuren, vervolgt Haarman. 'Er is groene en grootschalige energieopwekking nodig, maar de vraag is hoe. Puur op landbouwgrond gaat 'm niet worden, want die kunnen we niet missen. Dan moet je zoeken naar alternatieve mogelijkheden.'

Haarman zegt te merken dat er een ander sentiment aan het ontstaan is over de omgang met grootschalige opwekking. 'Je merkt dat de handreikingen die we hebben gedaan voor andere manieren van opwekking impact hebben. Als we in staat zijn daar met betrokken partners invulling aan te geven, kunnen we wat bereiken. Ik heb de hoop en de verwachting dat alternatieven meer ruimte gaan krijgen in de route naar RES 2.0. De technische mogelijkheden staan niet stil. Het is zaak om daarnaar te kijken, het zijn investeringen in de lange termijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer