Cees Veerman: 'Kabinet moet het vertrouwen van boeren herstellen'

Om de coalitieplannen te realiseren heeft dit kabinet het vertrouwen van boeren nodig. Dat is volgens oud-landbouwminister Cees Veerman essentieel bij de uitvoering van de plannen.

Cees+Veerman%3A+%27Kabinet+moet+het+vertrouwen+van+boeren+herstellen%27
© Dirk Hol

Wat betekenen de kabinetsplannen voor de boeren?

'Boeren bekijken dit met knarsende tanden. Er komt een harde tijd aan waarin ze pijnlijke beslissingen moeten nemen. Het herstellen van het vertrouwen is essentieel bij de uitvoering van de plannen. De overheid zal boeren met begrip en empathie tegemoet moeten treden.'

Boeren bekijken dit met knarsende tanden. Er komt een harde tijd aan waarin ze pijnlijke beslissingen moeten nemen.

Cees Veerman, oud-landbouwminister

Hoe beoordeelt u het bereikte coalitieakkoord?

'Er staan heel veel positieve voorstellen in waar veel geld voor beschikbaar komt. Hier en daar zijn de plannen nog wel wat vaag. Je kunt je terecht afvragen of het met die hoge ambities wel gaat lukken.'


Waar kan het op spaak lopen?

'Ook de uitvoeringskracht die de overheid op de been kan brengen wordt heel belangrijk. Bij hoge ambities en grote budgetten moet dat goed worden vormgegeven. Op de ministeries is er veel bezuinigd, het ambtenarenbestand is uitgedund en daardoor is er veel kennis verdwenen.'


U heeft zelf ook een stikstofplan ingediend. Herkent u dat in de voorstellen?

'Wij hebben gepleit voor een centrale regie vanuit het Rijk en het aanstellen van een landschapscommissaris. Dat mis ik in het akkoord. Ik lees dat er misschien ministers komen voor klimaat, landbouw en ruimtelijke ordening. Een goede afstemming daarbij is cruciaal, anders krijg je een stammenstrijd.'


Is het verstandig de gebiedsgerichte aanpak bij de provincies neer te leggen?

'Een gebiedsgerichte aanpak klinkt mooi, maar het kost heel veel geld en de procedures duren lang. Daarom moet ook bij de provincies de bemensing op orde zijn. Het Rijk moet hier duidelijke kaders stellen over wat de speelruimte is. Het gaat om veel geld, maar de plannen zijn nog vaag. Dan krijg je het gevaar dat ermee wordt gemorst.'


Het kabinet spreekt nadrukkelijk de keten en de retail aan op hun verantwoordelijkheid. Gaat dat werken?

'Vier jaar geleden heb ik daar een rapport over geschreven. Ik voelde toen de druk van de retaillobby die pleitte voor vrijwillige afspraken. Als dat wel kan, waarom zijn die afspraken er dan nog niet?
'Er is wetgeving veranderd om de positie van boeren te versterken. Maar er moet meer gebeuren. Een boerencampagne van Albert Heijn is slechts een speldenprik. Denk aan de promotie van regionale producten. De consument zal moeten wennen aan hogere voedselprijzen.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer