Caroline van der Plas: 'Dom om stikstofaanpak te versnellen'

Fractievoorzitter Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB) ziet in het regeerakkoord een aantal punten uit het BBB-programma terug. Tegelijkertijd had BBB ook meer aandacht voor het platteland willen zien. De aanpak van de stikstof- en klimaatvraagstukken kan BBB evenmin bekoren.

Caroline+van+der+Plas%3A+%27Dom+om+stikstofaanpak+te+versnellen%27
© Dirk Hol

'Het is positief dat het nieuwe kabinet, net als BBB, strijdt tegen de verrommeling van onze leefomgeving en wil stoppen met megazonneparken', zegt Van der Plas. Dat BBB punten uit het eigen programma terugziet, schaart de partij onder de tactiek van de coalitie. 'Het doel van de nieuwe coalitie lijkt door lukraak Kamerbreed iedereen iets toe te stoppen draagvlak te willen creëren.'

De stikstofaanpak baart Van der Plas zorgen. 'Gezien de grote problemen die de stikstofaanpak nu al veroorzaakt, vind ik het wel dom om deze ook nog te versnellen. Wat betekent dit voor het verbeteren van de infrastructuur en de woningbouw? Of zal de boer hier ook weer aan het kortste eind trekken?'


Veehouderij

De manier waarop in het akkoord wordt gesproken over de veehouderij, stuit Van der Plas tegen de borst. 'Het akkoord spreekt over 'de ontwikkeling naar een dierwaardige veehouderij'. Dit is een regelrechte schoffering van onze veehouders die tot de wereldtop op het gebied van dierenwelzijn behoren', zegt het Tweede Kamerlid. 'Blijkbaar hebben de coalitiepartijen geen specialisten meer met kennis van de landbouw.'


Ook de klimaataanpak doet de wenkbrauwen bij BBB fronsen. De coalitie wil dat Nederland koploper in Europa wordt bij het tegengaan van de opwarming van de aarde, maar BBB vraagt zich af waarom er hogere eisen worden gesteld dan afgesproken in Europa. De partij vreest dat dit negatieve gevolgen heeft voor de mondiale concurrentiepositie en de portemonnee van de burger.


Platteland

Er komt een 'doenvermogenstoets', mogelijk een 'generatietoets' en een 'invoeringstoets'. BBB mist echter de Plattelandstoets. De Tweede Kamer wil bijvoorbeeld meer politieposten op het platteland, onder meer voor bestrijding van drugscriminaliteit, maar in het coalitieakkoord staat hier niets over vermeld. 'De coalitie zegt dat elke regio telt en toch wordt er niet structureel geld vrijgemaakt voor de Regiodeals', stelt BBB.

BBB constateert dat er extra wordt geïnvesteerd in onderzoek en innovatie van klimaatneutrale technologieën en verduurzaming van het mkb. Maar ondertussen wordt de landbouwsector, koploper op het gebied van duurzaamheid en innovatie, ingekrompen en wordt onteigening van boeren niet uitgesloten, stelt BBB. De partij vraagt zich af of boeren niet worden gezien als ondernemers. BBB vindt dat de coalitie hiermee een groot risico neemt op het gebied van voedselzekerheid.


Plattelandsheffing

Er gaat de komende jaren ook gewerkt worden aan een kilometerheffing, maar BBB vindt dat een plattelandsheffing. Op het platteland worden immers de meeste kilometers gereden om bij een voorziening of werk te komen. BBB is daarom tegen rekeningrijden. De partij verwacht ook niet dat het mensen hierdoor minder gaan rijden. Mocht de coalitie rekeningrijden doorzetten, dan moeten er wat BBB betreft aparte tarieven komen voor stad en platteland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer