Coalitie zet hoog in op landbouw

Het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zet nog hoger in op de aanpak van de stikstofcrisis en het klimaat dan verwacht. De plannen van het nieuwe kabinet zijn ambitieus, maar de uitvoering vraagt om een grote krachtsinspanning van de overheid.

Coalitie+zet+hoog+in+op+landbouw
© Dirk Hol

Stikstof- en klimaatdoelen worden door Rutte IV naar voren gehaald. Zo moet al over negen jaar de stikstofemissie met 50 procent zijn teruggebracht. Voor de opkoop van boeren en de waardevermindering van landbouwgrond is een slordige 12 miljard euro beschikbaar.

Tot aan 2035 wordt er in totaal 25 miljard uitgetrokken om de landbouwtransitie te realiseren. Waaronder ook miljarden voor innovatie, stalaanpassingen en het stimuleren van natuurinclusieve landbouw. De uitvoeringskracht die de overheid voor deze operatie kan optuigen zal cruciaal zijn voor het slagen van het coalitieakkoord, zegt oud-landbouwminister Cees Veerman. 'Bij hoge ambities en grote budgetten moet dat goed worden vormgegeven. Op de ministeries is er veel bezuinigd, het ambtenarenbestand is uitgedund en daardoor is er veel kennis verdwenen.'


'Aanscherping doelen onrealistisch'

LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak noemt in dat licht de aanscherping van de doelen 'onrealistisch'. Het tijdspad is te krap en de uitvoeringscapaciteit van de overheid te beperkt om dit doel te halen, betoogt hij. 'Het is onuitvoerbaar en gaat in de toekomst tot grote teleurstellingen leiden.'


Volgens Veerman komen er voor boeren 'harde tijden' aan waarin pijnlijke beslissingen moeten worden genomen. Van der Tak ziet lichtpuntjes. 'Laten we onze zegeningen tellen. Er komt geen van bovenaf opgelegde zonering, geen massale onteigening en geen halvering van de veestapel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer