Europese Commissie ontvouwt plan koolstofmarkt

De Europese Commissie (EC) heeft woensdag plannen bekendgemaakt om een interne Europese markt op te zetten voor het afvangen, gebruiken en opslaan van koolstof. Het is onderdeel van het klimaatbeleid.

Europese+Commissie+ontvouwt+plan+koolstofmarkt
© Twan Wiermans

De bestuurders van de Europese Unie willen een grensoverschrijdende CO2-transportinfrastructuur opzetten. Een wetgevingsvoorstel over koolstofcertificering volgt eind volgend jaar. Regels opstellen over certificering blijkt in de praktijk moeilijk te zijn.

Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans is het wel heel belangrijk dat Europa het eens wordt over de regels en dat die duidelijk zijn. Hij ziet in bijvoorbeeld de Benelux al bedrijven die bereid zijn geld te betalen voor de opslag van koolstof door boeren.

Landbouw bondgenoot

De commissie heeft een document uitgebracht waarin manieren beschreven staan waarop koolstof uit de atmosfeer kan worden gehaald en hoe deze koolstof permanent kan worden opgeslagen.

Volgens Eurocommissaris Janusz Wojciechowski voor de landbouw is de landbouw een 'bondgenoot in het tegengaan van klimaatverandering'. 'Er ontstaan hierdoor nieuwe verdienmodellen voor de landbouw.' Koolstofopslag in landbouwbodems moet eraan bijdragen dat Europa in 2050, volgens de doelstellingen van het klimaatakkoord, klimaatneutraal zal zijn.

Bedrijfsmodellen

Voor de landbouw heeft de commissie het over 'groene bedrijfsmodellen'. Goed bodembeheer en werken aan biodiversiteit moet in de ogen van Europa worden beloond. Daar is zowel financiering voor nodig vanuit de overheid als vanuit het bedrijfsleven en de consument. Er komt een deskundigengroep die goede landbouwpraktijken in kaart brengt voor koolstoflandbouw. Deze deskundigen kunnen ook bijdragen om EU-normen voor de certificering van koolstofopslag vast te stellen.

Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans helpt koolstoflandbouw zowel bij het oplossen van de klimaatcrisis als van de biodiversiteitscrisis. Het is de verwachting van de Europese bestuurders dat de prijs voor koolstofopslag de komende jaren alleen maar zal stijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer