Leefgebied edelherten Flevoland mag van LTO Noord niet groter

Het Faunabeheerplan Edelherten Flevoland mag volgens LTO Noord niet de deur openzetten voor een nog groter leefgebied voor edelherten in Oostelijk Flevoland. Dat schrijft de belangenorganisatie aan Gedeputeerde Staten, die het plan binnenkort beoordelen.

Leefgebied+edelherten+Flevoland+mag+van+LTO+Noord+niet+groter
© Vidiphoto

Het beheerplan moet de komst van edelherten naar de natuurgebieden langs de randmeren in goede banen leiden. Het betreft dieren die vaak zwemmend oversteken vanaf de Veluwe. Daar lopen er momenteel al enkele tientallen van rond.

In het plan wordt een leefgebied aangewezen tussen Zeewolde en Elburg van ongeveer 5.000 hectare natuurgebied, met een gedoogzone erlangs van 500 meter breed. In het leefgebied passen maximaal zo'n honderd edelherten.


Draagvlak

LTO Noord vindt dat het Faunabeheerplan pas kan worden vastgesteld als er een definitieve afspraak is gemaakt over het vergoeden van schade aan landbouwgewassen. 'Zonder financiële afspraak kan het plan niet op ons draagvlak rekenen', waarschuwt de organisatie. Eerst moet er een regeling komen waarin afspraken zijn opgenomen over volledige schadeloosstelling in de gedoogzone en erbuiten, en het handhaven van de zogeheten nulstand buiten het aangewezen leefgebied.

Tevens moeten boeren geen preventieve maatregelen hoeven te nemen om eventueel een schadevergoeding te kunnen krijgen. Die 100 procent schaderegeling voor de hele provincie is volgens LTO Noord billijk, omdat provincie Flevoland bewust kiest voor de aanwijzing van een nieuw leefgebied.


Doelstand

Ook heeft LTO Noord er moeite mee dat in het plan wordt gesproken van 'een voorlopige doelstand' van maximaal honderd edelherten in het aangewezen leefgebied en met uitzondering van de Oostvaardersplassen. 'Wij vinden dat in een faunabeheerplan heldere en goed onderbouwde keuzes moeten worden gemaakt om discussie achteraf te voorkomen.'

Daar past dan volgens de organisatie geen ruimte in om na vijf jaar te bezien of uitbreiding van het leefgebied nodig is. 'Dat staat naar onze menig buiten alle realiteit. Met het juiste beheer is uitbreiding ook niet nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer