Cosun: rooi bieten op tijd en dek ze af met vliesdoek

Bietenverwerker Cosun adviseert suikerbietentelers bijtijds te oogsten en niet te lang te wachten met afdekken. Verder meldt Cosun dat door de regelmatige neerslag en lage temperaturen de afgelopen tijd de oogstomstandigheden zijn veranderd.

Cosun%3A+rooi+bieten+op+tijd+en+dek+ze+af+met+vliesdoek
© DIRK HOL

Van het bietenareaal stond afgelopen maandag nog 18 procent in de grond. Dat varieert van 8 procent in de kleigebieden tot 30 procent op zandgronden. De kwaliteit van de geleverde bieten zit nog op een mooi niveau. Afgelopen week was het gemiddelde suikergehalte 17,2 procent. Op de veengronden in Groningen en Drenthe tikt het gehalte zelfs bijna 18 procent aan. Het suikergehalte in de Gelderse Achterhoek valt uit de toon met nauwelijks 16 procent suiker.

De winbaarheidsindex blijft stabiel met gemiddeld 91 procent. Dat getal is met 92,2 het hoogst op Texel, daarna volgen de Zeeuwse eilanden. Aan het stijgende tarrapercentage is goed te zien dat de rooiomstandigheden door de regenval zwaarder worden. Vooral in de Betuwe en in de Kop van Noord-Holland nam het tarrapercentage afgelopen week flink toe. Gemiddeld komt het percentage uit op 11,1 procent.


Afdekken met vliesdoek

Cosun meldt niet te lang te wachten met het afdekken van de bieten met vliesdoek. Het kennis- en onderzoekscentrum stelt dat het koel, vorstvrij en droog bewaren van de bieten een belangrijke rol speelt bij het beperken van kwaliteitsverliezen tijdens de bewaring.

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS geeft aan dat bij droog bewaren het suikergehalte beter op peil blijft, het tarrapercentage afneemt en er minder snel kans op schimmelgroei is. Deze voordelen gelden vooral voor bieten die langer dan twee weken worden bewaard. Voor een goed resultaat is het belangrijk om de hoop af te dekken, voordat het gaat regenen. Normaal gesproken kan het vliesdoek tot aan het verladen op de hoop blijven liggen, ook bij droger weer.


Winddicht materiaal op de hoop

IRS geeft aan dat alleen vliesdoek onvoldoende beschermt tegen vorst. Bij vorst adviseert het bedrijf om winddicht materiaal op de hoop te leggen. Dat kan bijvoorbeeld met Jupettes of door een extra laag plastic folie over het vliesdoek heen te trekken. Het materiaal dient na de vorstperiode te worden verwijderd. Dat is nodig om een snel oplopende temperatuur in de hoop te voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer