Cosun onderzoekt uitbreiding scheepstransport suikerbieten

Om minder afhankelijk te zijn van wegtransport onderzoekt Cosun Beet Company de mogelijkheden om de komende jaren meer suikerbieten over water te vervoeren naar de fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten.

Cosun+onderzoekt+uitbreiding+scheepstransport+suikerbieten
© Johan Wissink

Voor de uitbreiding van het transport over water focust de suikerfabrikant zich in eerste instantie op Noord-Nederland. Dat heeft te maken met de mogelijkheid om in Vierverlaten de suikerbieten rechtstreeks bij de fabriek te lossen. In Dinteloord is dat nog niet mogelijk.

Dat meldde directeur agrarische zaken Arno Huijsmans dinsdag tijdens de online teeltvergadering van Cosun Beet Company voor bietentelers in Zuidoost- en Oost-Nederland. Een bietenteler wilde van Huijsmans weten hoe lang het nog duurt voordat alle suikerbieten uit Zuid-Limburg per schip worden afgevoerd.

'Het is inderdaad de bedoeling om dat uit te breiden', verklaart Huijsmans. 'Vervoer over water is voor ons goedkoper en bovendien minder milieubelastend. Ook kunnen we via de scheepsvaart een groter volume borgen voor de aanvoer van onze grondstoffen. Alleen afhankelijk zijn van wegtransport maakt ons kwetsbaar, vooral omdat het steeds lastiger is om goede vrachtwagenchauffeurs te vinden.'


15.000 vrachtwagenritten uitsparen

Deze campagne vervoert Cosun Beet Company al 270.000 ton Limburgse suikerbieten naar de fabriek Dinteloord. De bietenverwerker berekende dat met deze aanvoer zo'n 15.000 vrachtwagenritten worden uitgespaard. Uitbreiding van het scheepstransport richting Dinteloord ligt echter voorlopig nog niet voor de hand, legt Huijsmans uit.


'Daarvoor beschikken we nog niet over een goede losfaciliteit bij de fabriek. Als we meer gaan aanvoeren, is overladen nodig. We gaan de komende tijd met de lokale autoriteiten bekijken wat mogelijk is om een grotere loskade te realiseren, zodat we ook suikerbieten uit Midden- en Noord-Limburg op deze manier naar de fabriek kunnen transporteren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer