Aardappelmarkt herstelt van novemberdip

De termijnmarkt noteert voor contracten van fritesaardappelen op levering in april 2022 deze week alweer tot 20 euro per 100 kilo. Daarmee herstelt de aardappelmarkt zich van de novemberdip.

Aardappelmarkt+herstelt+van+novemberdip
© Haijo Dodde

Toen daalden de noteringen van 20,50 euro aan het begin van de maand naar een koers beneden 17 euro per 100 kilo. Die daling was onder meer een gevolg van nieuwe onzekerheden in verband met coronamaatregelen. Vanaf half november is weer sprake van een opwaartse lijn voor de noteringen van fritesaardappelen.

Deze week ondervindt de aardappelmarkt steun van de voorraadcijfers van VTA. De telersorganisatie gaat uit van een absolute aardappelvoorraad die 14,6 procent lager is dan vorig jaar en ook 11,3 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. De gemiddelde hectareopbrengst van de leden van VTA is vastgesteld op 48,5 ton. Dat is lager dan waar in eerdere prognoses mee gerekend is.


PotatoNL noteerde voor fritesaardappelen in categorie I afgelopen maandag 14 tot 19 euro per 100 kilo. Dat is 25 cent meer dan vorige week. Met name de lange fritesrassen, die bestemd zijn voor het fastfoodsegment, noteren deze week iets hoger.


Noteringen voor oogst 2022

Op de termijnmarkt valt verder op dat de noteringen voor aardappelen van oogst 2022 oplopen naar een niveau van 18,90 euro per 100 kilo. Dit zijn noteringen op contracten voor de levering van fritesaardappelen in april 2023. Het is een aanwijzing dat afnemers nu al volop belangstelling hebben om hun grondstofbehoefte voor de langere termijn in een vroeg stadium vast te leggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer