Eerste inventarisatie VTA: 14,6 procent minder aardappelen

De voorraad consumptieaardappelen is 14,6 procent lager dan vorig seizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de voorraad 11,3 procent minder. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie onder leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Eerste+inventarisatie+VTA%3A+14%2C6+procent+minder+aardappelen
© DIRK HOL

De peildatum van deze eerste inventarisatie is 15 november. De netto-opbrengst bij VTA-leden die deelnemen aan de voorraadinventarisatie is gemiddeld 48,5 ton per hectare. Bij de proefrooiing in september werd de gemiddelde opbrengst nog geraamd op 49,7 ton. In vergelijking met vorig seizoen is de opbrengst per hectare zo'n 5 procent lager. De opbrengst varieerde dit jaar tussen 34 en 64 ton per hectare.

VTA schat dat de oogst 11 procent lager is dan vorig seizoen. Dat heeft onder meer te maken met de afname van het areaal. De lagere hectare-opbrengst is ook 10,5 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. De deelnemers van de VTA hadden tot half november 14,9 procent van de oogst afgeleverd.


Meer afgeleverd dan vorig seizoen

Wel hebben de deelnemers aan de inventarisatie 16,2 procent meer afgeleverd dan vorig seizoen. Dat is 5,3 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. De absolute voorraad in opslag bij de vaste groep telers is 14,6 procent lager dan vorig seizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde daalde de voorraad 11,3 procent.


Van de totale voorraad is al 65 procent verkocht. Dat getal lag vorig jaar op 15 november op 57 procent. Daarmee is de vrije voorraad ruim onder het vijfjarig gemiddelde. VTA inventariseert elk seizoen drie keer de aardappelvoorraad onder de leden. De eerste voorraadinventarisatie is afgerond. In februari en april vindt de tweede en derde inventarisatieronde plaats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer