'Eerlijke aardappelen' van Onze Markt liggen nu in de supermarkt

De aardappelen van Onze Markt liggen sinds deze week in meer dan driehonderd filialen van Coop. Onze Markt is een consumentengestuurd marktconcept. Kenmerkend is de transparantie over de prijs en de eerlijke prijs die de teler krijgt. Het lanceringsmoment vond plaats bij de Coop in het Noord-Brabantse Made.

Bijna drieduizend consumenten vulden voor Onze Markt een vragenlijst in met hun wensen voor aardappels. Zo kozen ze voor aardappelen van Nederlandse herkomst die PlanetProof-gecertificeerd zijn, geteeld op niet-geploegd land vanwege een betere bodemdiversiteit, geteeld zijn zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor een gladde schil en ongewassen en verpakt in een netje zitten.

De eerste aardappels zijn afkomstig van akkerbouwer Dingeman Burgers. 'Het concept vraagt om duurzame aardappels. Als teler word ik eerlijk beloond voor de extra inspanningen. Ik krijg 52 cent per kilo. Dat gebeurt niet zo vaak, dus dit is echt een nette prijs.'


Transparant

Onze Markt is transparant over de prijsvorming en de marges voor de verschillende schakels. De tafelaardappels in zakken van 2 kilo kosten 2,71 euro. Daarvan is 17 cent btw, 14 cent voor Onze Markt en 1,36 euro wordt besteed aan de verpakking, distributie, opslag en verkoop. Per zak is 1,04 euro, oftewel 52 cent per kilo, voor de aardappelteler. De prijs die de teler krijgt, is vastgesteld voor drie jaar.

Het concept komt uit Frankrijk en werd in Nederland opgepakt door broer en zus Simon en Hester Schilt en Minne Baukema. Hester Schilt legt uit waarom dit nodig is. 'Er is een grote kloof ontstaan tussen de consument en de boer. Wij willen schakels weer aan elkaar verbinden.'

In de toekomst wil Onze Markt meer producten introduceren. Schilt: 'We hebben de consument een top drie laten maken. Onze eieren willen we volgend jaar gaan lanceren, maar eerst moeten we weten wat de consument precies wil.' De verkoop van Onze Markt-aardappel lijkt in elk geval succesvol te zijn. Bij de Coop in Made waren ze direct uitverkocht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer