Matige oogst stuwt aardappelmarkt

De aardappelopbrengsten zijn dit jaar 6,1 procent lager dan het meerjarige gemiddelde, blijkt uit proefrooiingen van VTA. Door de tegenvallende oogst stijgen de termijnnoteringen naar een niveau van 20 euro en meer per 100 kilo.

Matige+oogst+stuwt+aardappelmarkt
© Nieuwe Oogst

De aardappeltermijnmarkt in Leipzig noteerde deze week tot 20,30 euro voor het aprilcontract 2022. Het is de eerste keer voor fritesaardappelen van oogst 2021 dat de grens van 20 euro wordt doorbroken. Een maand geleden nog kwam de notering niet verder dan 17 euro per 100 kilo.

Op de actuele markt zijn de prijzen een stuk lager vanwege het grote afland aanbod. PotatoNL noteerde deze week gemiddeld 12,50 euro per 100 kilo voor fritesaardappelen die bestemd zijn voor grootschalige verwerking. Dit is iets lager dan de voorgaande weken.


Het optimisme op de aardappelmarkt voor de iets langere termijn heeft alles te maken met de matige opbrengsten die telers in de praktijk melden. Verder wijzen de verwerkingscijfers uit dat het productievolume van de Nederlandse aardappelindustrie alweer enige tijd op het niveau ligt van voor de coronacrisis. In augustus is voor 270.000 ton aan grondstoffen verbruikt.

De proefrooiing van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met peildatum medio september bevestigt de tegenvallende oogstresultaten. De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 49,7 ton per hectare. Dit is ruim 5 ton minder dan vorig jaar en 6,1 procent lager dan het meerjarig gemiddelde.


Percelen niet gerooid

De verschillen in hectareopbrengsten zijn groot in de praktijk, constateert VTA. De laagste proefrooiing komt niet verder dan 36,6 ton, terwijl de hoogste opbrengst uitkomt op 75,6 ton. De telersorganisatie meldt ook dat in gebieden waar telers te maken hebben gehad met ernstige wateroverlast incidenteel percelen niet of slechts gedeeltelijk worden gerooid.

In vergelijking met de opbrengstmeting in augustus is in de laatste maand op de bemonsterde percelen gemiddeld 9,7 ton per hectare bijgegroeid. De nagroei is daarmee vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Overigens melden de deelnemers aan de proefrooiing dat op de meeste percelen nauwelijks nog sprake is van groeipotentie.

Naast het perspectief op de aardappelmarkt zijn er wel zorgen over de kwaliteit. Ook VTA wijst op problemen zoals holle knollen, groeischeuren en aantastingen van phytophthora. Vanuit België komen zelfs berichten dat verwerkers de kwaliteitsnormen voor bepaalde fritesrassen naar beneden bijstellen om te zijn verzekerd van voldoende aanvoer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer