VTA: aardappelopbrengst beduidend lager dan vorig jaar

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hebben bij consumptieaardappelen een gemiddelde opbrengst vastgesteld van 49,7 ton per hectare. In 2020 ging het om 54,9 ton. Dit blijkt uit monsters van VTA-leden die medio september een tweede proefrooiing voor consumptieaardappelen hebben uitgevoerd.

VTA%3A+aardappelopbrengst+beduidend+lager+dan+vorig+jaar
© Han Reindsen

Op basis van de proefrooiingen lig de opbrengst per hectare ruim 6 procent lager dan het langjarig gemiddelde. De cijfers van de VTA-leden geven aan dat er grote verschillen zijn in de opbrengsten, die variëren van 36,6 ton tot 75,6 ton per hectare. De verschillen hebben vooral te maken met regio's en aardappelrassen.

Naast de tegenvallende opbrengsten hebben telers te maken met kwaliteitsproblemen. Denk aan holle knollen, groeischeuren en phytophthora. Het percentage 50 millimeter opwaarts is vastgesteld op 71 en ligt iets boven het vijfjarig gemiddelde. Het gemiddeld knolaantal van het monster van 2 bij 3 meter ligt met 152 behoorlijk lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer