Grapperhaus wil stevige aanpak dierenextremisme

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid gaat de aanpak van dierenextremisme meer prioriteit geven. Dat heeft hij toegezegd aan LTO Nederland, POV, NMV, NVP en Vee & Logistiek Nederland.

Grapperhaus+wil+stevige+aanpak+dierenextremisme
© John Claessens

Om dierenextremisten steviger aan te pakken wordt de landelijke samenwerking binnen de politie versterkt. Daarnaast wordt een traject gestart om te onderzoeken of de straffen op insluiping kunnen worden verhoogd.

Door onder meer de coronapandemie was dit thema naar de achtergrond verdwenen, maar het onderwerp komt opnieuw op de agenda. De minister heeft hierover maandag met sectororganisaties overleg gehad.

Plaatselijke verordening

Naast de aanpak op internationaal niveau, moet volgens de minister en de sectorpartijen ook op lokaal niveau meer mogelijk worden. Grapperhaus gaat onderzoeken of het voor gemeenten mogelijk kan worden om boetes op te leggen via de Algemene Plaatselijke Verordening. Dit geeft de burgemeester samen met de lokale politie en het Openbaar Ministerie de mogelijkheid ook zelf op te treden.

De voorzitters van de diverse organisaties die met de minister spraken geven in een persverklaring aan tevreden te zijn met het resultaat. 'De impact op boerenbedrijven bij een inval is enorm', zegt POV-voorzitter Linda Verriet. 'Dat hebben we in 2019 gezien in Boxtel, maar ook in de afgelopen weken waarin zes keer is ingebroken bij diverse bedrijven door het hele land.'

Na de stalbezetting in Boxtel zijn afspraken gemaakt met het ministerie. Daar is volgens Verriet nog niet voldoende van terechtgekomen. 'Het is tijd dat er wordt ingegrepen. De radicale invallen moeten stoppen. Deze groepen en personen hebben maar één doel: de veehouderij uit Nederland laten verdwijnen.'

LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak beaamt dit. 'De extremisten beweren volstrekt ongefundeerd met de invallen ernstige misstanden aan te willen tonen. Maar zelfs als hier al sprake van zou zijn, dan mag je nooit het 'recht' in eigen hand nemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer