LTO+eist+lik+op+stuk+tegen+extremisten
Nieuws
© John Claessens

LTO eist lik op stuk tegen extremisten

De overheid moet een harde lijn trekken tegen dierenextremisten. Dat laten LTO Nederland en Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) weten na afloop van een gesprek met landbouwminister Carola Schouten over de gebeurtenissen in Boxtel deze week.

'De bezetting van een varkensstal door een internationale groep dierextremisten bracht dieren in gevaar, had grote impact op de ondernemer en zorgde voor onrust, angst en verontwaardiging onder boeren', laten LTO Nederland en POV in een gezamenlijke verklaring weten.


Er is volgens beide organisaties sprake van een brede maatschappelijke steun voor de boerenfamilie in Boxtel. 'Ook minister Carola Schouten veroordeelde de aanval op de Nederlandse landbouw. Dat neemt niet weg dat de zorg en angst onder boeren groot is.'

Gesprek met ministers

Het gesprek met minister Schouten vond woensdag plaats. Op korte termijn vindt er een vervolggesprek plaats met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. LTO Nederland en POV pleiten voor een lik-op-stukbeleid tegen extremistische acties.

In het gesprek met de minister is gevraagd bij dit soort acties gebruik te maken van snelrecht. Daarnaast moet volgens de organisaties de economische (vervolg)schade op de daders worden verhaald. 'De overheid dient hiervoor garant te staan, zodat de ondernemer noch de sector hiermee wordt belast.'

Politieke wil

Volgens LTO Nederland-voorzitter Marc Calon kunnen veel van dit soort maatregelen al. 'Er is alleen politieke wil voor nodig. Daadkrachtig opreden door de overheid, politie en justitie is van belang om dit soort extremisme tegen te gaan.'

Volgens de boerenbelangenbehartigers moet er meer prioriteit worden gegeven aan het monitoren, screenen en onderzoeken van groeperingen die zich bezig houden met dierenextremisme. 'Als er niet hard tegen illegale acties wordt opgetreden, dan is dat een signaal dat eigenrichting wordt getolereerd. Dat is een ontzettend gevaarlijke gedachte. Boeren moeten erop kunnen vertrouwen dat ze veilig zijn in hun eigen huis, stal en op hun erf.'

Openheid

Voorzitter Linda Janssen van de POV betreurt het dat de bedrijven zo op hun veiligheid moeten letten. 'Als sector streven we juist naar transparantie en openheid. Er zijn allerlei initiatieven om burgers te laten zien wat er op een varkensbedrijf gebeurt. Het op slot draaien en extra beveiligen van bedrijven staat daar op gespannen voet mee.'

LTO Nederland en POV roepen hun achterban dan ook op om de rust te bewaren en niet op de provocaties van extremisten in te gaan. Bij illegale acties wordt opgeroepen direct de politie te bellen. 'Boeren, dieren en de maatschappij zijn niet gebaat bij escalatie.'

Op slot

Het getroffen bedrijf in Boxtel zit voorlopig op slot. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten om de mogelijke insleep van ziekten tegen te gaan. Het veterinaire risico is door het departement als laag beoordeeld. Er zijn volgens het ministerie daarom geen aanvullende maatregelen nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer