Woonadressen vanaf 2022 afgeschermd in Handelsregister

De Kamer van Koophandel schermt per 1 januari 2022 het woonadres af van ondernemers en bestuurders die in het Handelsregister zijn opgenomen. Op deze manier moet misbruik, bijvoorbeeld intimidatie, bedreiging en ongevraagde marketing worden voorkomen. De ministerraad heeft daarmee ingestemd.

Woonadressen+vanaf+2022+afgeschermd+in+Handelsregister
© John Claessens

Het besluit zal veel ondernemers in de agrarische sector niet direct helpen. Veel zelfstandige ondernemers hebben een vestigingsadres dat gelijk is aan hun woonadres. Het vestigingsadres van ondernemingen blijft ook na 1 januari 2022 nog op te vragen. In de Datavisie Handelsregister brengt het kabinet nu in kaart welke opties er zijn om de privacy ook in deze gevallen beter te beschermen.


De afgeschermde woonadressen zijn vanaf 2022 alleen nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming tot hebben, zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders.


Omgaan met data wordt anders

Het Handelsregister is een openbaar register waarin iedereen de gegevens van zijn zakenpartners kan controleren. Dat biedt rechtszekerheid in het economische verkeer. Tegelijkertijd moeten de in het Handelsregister opgenomen persoonsgegevens voldoende beschermd worden. Het kabinet wijzigt het Handelsregisterbesluit 2008 om misbruik van de adresgegevens uit het Handelsregister moeilijker te maken.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ontwikkelt momenteel een Datavisie Handelsregister. Deze heeft als doel om het evenwicht tussen bescherming en openheid opnieuw te beoordelen en, waar nodig, bij te stellen. Dit traject is in het voorjaar gestart. Het kabinet komt in november met een aantal opties om anders om te gaan met ondernemersgegevens uit het Handelsregister, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen van elke optie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer