Belgische varkensketen verenigd binnen pork.be

De Belgische varkenssector bevindt zich in een crisis. Om die het hoofd te bieden, is brancheorganisatie Pork.be opgericht. Twee Belgische boerenorganisaties, de voerbranche en de vleessector hebben 3 december de oprichtingsakte ondertekend. Samen willen ze een duurzame toekomststrategie voor de varkenssector uitstippelen, meldt vilt.be.

Belgische+varkensketen+verenigd+binnen+pork%2Ebe
© Varkens Archief

Een combinatie van handelsbeperkingen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest, marktverstoringen door de coronacrisis en de sterk gestegen grondstoffenprijzen leiden tot zware verliezen in de hele Belgische varkenssector. Al maanden trekken de Vlaamse varkenshouders volgens vilt.be hierover aan de bel.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), de Boerenbond, de Belgian Feed Association (BFA) en de Federatie van het Belgisch Vlees (Febev) gaven half oktober aan samen een nieuwe brancheorganisatie te willen oprichten. Voorzitter daarvan is Filip Fontaine, algemeen directeur van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam).


Zelfsturing en bewustzijn

Fontaine wil een bijdrage leveren aan de zelfsturing en het bewustzijn van de Belgische varkenssector. 'Als de hele sector erin slaagt om een strategie te ontwikkelen die het Belgisch varkensvlees in binnen- en buitenland onderscheidend kan maken, dan wordt iedereen daar beter van: de varkenshouders, de slachterijen en de vleesverwerkende bedrijven.'

Via de nieuwe brancheorganisatie pork.be verwachten de leden de varkenssector robuuster te maken. Werkgroepen buigen zich over transparantie in de keten, macro-economische modellen voor de toekomst en het instrumentarium dat een brancheorganisatie ter beschikking staat.


Weerbare sector

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits is tevreden met de oprichting van Pork.be, meldt hij op vilt.be. Dit is volgens haar een belangrijke stap in de richting van een weerbare varkenssector. 'Het is belangrijk dat alle partners rond de tafel aan een duurzaam toekomstverhaal schrijven waarin kwaliteit, meerwaardecreatie en evenwaardigheid tussen de schakels centraal staan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer