'Groen Wirtschaftswunder'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week de bijdrage van Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel.

%27Groen+Wirtschaftswunder%27
© Dirk Hol

Alles draait om efficiëntie in Duitsland, zo ook in de kabinetsformatie. Al na acht weken is er witte rook in Berlijn en is de 'Ampelcoalitie' klaar voor het bordes. SPD, De Groenen en FDP willen onder andere een nieuwe wind laten waaien door de landbouw.

Als het aan de nieuwe bondsregering ligt, wordt de grootste economie van Europa toonaangevend groener, socialer en digitaler. Duitse boeren mogen hun borst natmaken: de Groenen hebben ministers op milieu, economische zaken, klimaat én landbouw. Daarmee kunnen de grootse vergroeningsplannen daadwerkelijk in gang worden gezet.

Vanuit het Brusselse werden de Duitse onderhandelingen met argusogen gevolgd. De macht en impact van het land in de Europese Unie is groot. Een vergelijking laat zien dat het nationale landbouwbeleid van Duitsland nog groener en ambitieuzer wordt dan het nieuwe Brusselse GLB-beleid. Zo komt een gebruiksverbod op glyfosaat mogelijk twee jaar eerder en moet het aandeel biologische landbouw naar 30 procent in 2030. Verder wordt hard ingezet op dierenwelzijn en grondgebondenheid.

We moeten voorkomen dat we met oogkleppen en boosheid alleen naar het zuiden kijken

Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland in Brussel

De nieuwe Duitse coalitie omarmt ook sommige Brusselse thema's. Een voorbeeld is de herkomstetikettering die ze wil verplichten. Nederland is vooralsnog kritisch over de toegevoegde waarde ervan. Een kwart van onze export gaat naar de oosterburen, dus de uitkomst van deze discussie gaat ons in de toekomst wel raken. Nederlandse producten zullen ook aan (strengere) eisen vanuit Duitsland moeten gaan voldoen.

In Brussel zelf moet ook het nodige veranderen. Het is een publiek geheim dat het kabinet-Scholz de beslotenheid van de Landbouw- en Visserijraad wil openbreken. Daarmee moet er meer transparantie komen over het stemgedrag van lidstaten.

Naar verwachting zal Duitsland ook een fundamenteel andere positie innemen in de debatten over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De inkt van het nieuwe GLB is nog niet droog of onze oosterburen hebben al een positie op het beleid na 2027: het helemaal loslaten van de directe betalingen en boeren alleen nog compenseren voor hun bijdrage aan milieu en klimaat.

De afgelopen tijd zijn er veel zorgen over de ambitieuze Brusselse Green Deal-plannen. Maar we moeten voorkomen dat we met oogkleppen en boosheid alleen naar het zuiden kijken. Voor de Nederlandse land- en tuinbouw zijn de kansen en gevaren van de groene 'Agrarwende' ten oosten van ons land minstens zo invloedrijk!


@IrisBouwers

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer