Permanent drinkwater voor dieren en houdverbod voor dierenbeulen

Update - De Tweede Kamer wil dat dieren in de veehouderij permanent toegang hebben tot drinkwater. Een motie van PvdD en CDA met die strekking is dinsdag aangenomen.

Permanent+drinkwater+voor+dieren+en+houdverbod+voor+dierenbeulen
© Dirk Hol

Het voorstel volgde op een eerder advies van de NVWA om permanent drinkwater beschikbaar te stellen aan vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren in de pluimveehouderij. De motie die de regering verzoekt om niet langer toe te staan dat deze dieren geen permanente toegang hebben tot drinkwater.


Voorafgaande aan de stemming liet BBB-Kamerlid Caroline van der Plas in een stemverklaring weten dat ze tegen zou stemmen. Ze wees erop dat bij sommige dieren te veel drinken kan leiden tot vervetting wat ‘niet goed is voor het dierenwelzijn’.

Het is nog niet duidelijk hoe een volgend kabinet invulling gaat geven aan deze motie.

De Tweede Kamer wil ook dat mensen die meer dan eens dieren mishandelen de rest van hun leven geen dieren meer mogen houden. Een meerderheid vraagt op voorstel van de Kamerleden Dion Graus (PVV) en Frank Wassenberg (PvdD) het kabinet een ‘levenslang verbod' te regelen voor ‘recidiverende dierenbeulen’.


10 jaar

Er ligt al een voorstel om een verbod van 10 jaar op te leggen, maar de Kamer wil een steviger maatregel. Landbouwminister Carola Schouten had de Kamer vorige tijdens het debat over de landbouwbegroting afgeraden het voorstel te steunen, omdat het kabinet vindt ‘dat levenslang niet proportioneel is’.

Het wetsvoorstel voor een tijdelijk verbod, regelt dat zo'n houdverbod direct kan worden opgelegd als aparte maatregel. Nu kan een rechter een houdverbod alleen opleggen als voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. De uitvoering van een eventueel levenslang houdverbod zal aan een nieuw kabinet zijn.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer