Tweede Kamer zet spoed achter mestdebat

Update -De Tweede Kamer wil snel met demissionair landbouwminister Carola Schouten in debat over het mestbeleid en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Op verzoek van de SGP is voor volgende week een plenair debat ingepland.

Tweede+Kamer+zet+spoed+achter+mestdebat
© Dirk Hol

Het plenaire debat over het mestbeleid is al een aantal keren uitgesteld, terwijl de deadline voor de derogatie nadert en in het parlement grote bezwaren leven tegen de ingrijpende maatregelen in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat laatste bleek tijdens een commissiedebat over hetzelfde onderwerp in september.

Alleen tijdens een plenair debat in de grote zaal van de Tweede Kamer kunnen partijen moties indienen met eigen voorstellen om het beleid bij te sturen. De SGP diende daarom dinsdag een verzoek in om deze week nog over het mestbeleid te debatteren. Dit voorstel wordt ondersteund door Forum voor Democratie, PVV, SP, Groep van Haga, Partij voor de Dieren, CDA, D66 en VVD. De voorkeur van deze partijen gaat wel uit naar volgende week, omdat het deze week niet meer in de agenda van de Tweede Kamer past.

Het plenaire debat over het mestbeleid vindt plaats op donderdag 11 november, vanaf 10.15 uur. Daaropvolgend debatteert de Tweede Kamer ook nog over de voortgang van het Nationaal Strategisch Plan (NSP) en de kringloopvisie van Landbouwminister Carola Schouten.


De internetconsultatie over het zevende actieprogramma Niraatrichtlijn is onlangs afgesloten. LTO Nederland heeft daarbij een uitgebreide zienswijze ingediend. Tineke de Vries, LTO-portefeuillehouder Bodem & Water, noemt de voorstellen voor een duurzaam teeltplan met meer gewasrotatie, het verplicht inzaaien van vanggewassen op 1 oktober en brede bufferstroken langs sloten en watergangen 'onhaalbaar, ontwrichtend en onbetaalbaar' voor boeren. 'Dat hebben we, ook dankzij de inbreng van onze leden, onomstotelijk laten zien bij de consultatie.'

De Vries is bij dat de Kamer volgende week met eigen voorstellen kan komen. 'We hebben er bij de politiek op aangedrongen dat het toch niet zo kan zijn dat regels zonder enige sociaaleconomische doorrekening via een Brusselse route worden opgelegd, zonder dat de Tweede Kamer zich erover uitspreekt. Het was dan ook zorgelijk dat de mogelijkheid om moties in te dienen over dit onderwerp steeds werd uitgesteld. Het tweeminutendebat Mestbeleid, waar Kamerleden moties kunnen indienen, is alsnog ingepland voor volgende week. We blijven er bovenop zitten en werken aan alternatieven voor de maatregelen die de overheid voorstelt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer