Cem Özdemir (Die Grünen) nieuwe Duitse minister van landbouw

Voormalig partijvoorzitter Cem Özdemir van Bündnis 90/Die Grünen wordt de nieuwe Duitse minister van landbouw. Dat maakte de partij donderdagavond na urenlange beraadslaging bekend.

Cem+%C3%96zdemir+%28Die+Gr%C3%BCnen%29+nieuwe+Duitse+minister+van+landbouw
© ANP

In de nieuwe Duitse coalitie worden de twee ministeries van Milieu en van Landbouw toch niet samengevoegd. Wel komt Voedselveiligheid straks bij Landbouw. Beide ministeries komen onder leiding van een minister van Bündnis 90/Die Grünen.

Het ministerie van Milieu en Natuur gaat naar Steffi Lemke, een van de oprichters van Bündnis 90/Die Grünen. Eerder was er sprake van dat zij de leiding zou krijgen over die twee samengevoegde ministeries. Tegelijkertijd komt er wel een apart ministerie voor Plattelandsontwikkeling dat waarschijnlijk naar oud-milieuminister Svenja Schulze (SPD) gaat.


Özdemir wordt de eerste Duitse minister met een Turkse migratieachtergrond. Hij was eerder lid van de Bondsdag en zat in het Europees Parlement. Özdemir was van 2008 tot 2018 landelijk partijvoorzitter en won bij de Bondsdagverkiezingen de meeste stemmen van alle succesvolle directe kandidaten voor Bündnis 90/Die Grünen. Hij heeft weinig ervaring met landbouwdossiers, maar geldt als een ervaren bestuurder en strateeg.


Uitfasering glyfosaat

De landbouwparagraaf van de 'stoplichtcoalitie' van SPD, Bündnis 90/Die Grünen en FDP bevat onder andere voorstellen voor uitfasering van glyfosaat, minder chemische midden in de landbouw, strengere regels voor dierenwelzijn en de invoering van een vlees-voedsellabel.

Eerder was al bekend dat huidige Bündnis 90/Die Grünen-voorzitter Robert Habeck vicekanselier wordt en minister van Klimaat en Energie, en medevoorzitter Annalena Baerbock, zoals verwacht, minister van Buitenlandse Zaken. Anne Spiegel, die nu nog minister van Klimaat in de deelstaat Rijnland-Palts is, wordt minister van Familie. De huidige vicepresident van de Bondsdag, Claudia Roth, wordt staatssecretaris voor Cultuur en Media.

Volgens berichten in de Duitse media is binnen Bündnis 90/Die Grünen over deze voordracht intern een fel debat gevoerd tussen 'realisten' en 'links-radicalen'. Vanaf vrijdag kunnen de ruim 125.000 partijleden stemmen over het voorstel voor een regeerakkoord en de ministersploeg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer