Efsa onderzoekt verspreiding resistente kiemen bij veetransport

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) werkt aan een onderzoek naar de invloed van diertransport op de verspreiding van kiemen met een antimicrobiële resistentie die een zoönose kunnen veroorzaken.

Efsa+onderzoekt+verspreiding+resistente+kiemen+bij+veetransport
© Henk Riswick

Het project is aangevraagd door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement. Deze richt zich op het risico van verspreiding van resistente zoönotische bacteriën onder pluimvee, varkens en runderen tijdens het transport naar andere boerderijen of slachthuizen. Het gaat bij dit onderzoek dus om de verspreiding van resistente kiemen die een zoönose kunnen veroorzaken, een van dier op mens overdraagbare aandoening die lastig is te behandelen.

Volgens Efsa-hoofdwetenschapper Marta Hugas is resistentie tegen antimicrobiële stoffen een dringende bedreiging voor de volksgezondheid. 'Wetenschappelijk onderbouwd advies is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van beleid en wetgeving om deze uitdaging aan te gaan.'


Samenwerking

Het nieuwe project, dat zich richt op de mogelijke consequenties voor de menselijke gezondheid, illustreert volgens Hugas de noodzaak van een One Health-benadering door beoordelaars en beleidsmakers. Bij een One Health-aanpak wordt er vanuit meerdere disciplines samengewerkt om de gezondheid van mensen, dieren en milieu te verbeteren.

Naast het onderzoeken van de factoren die de verspreiding van antimicrobiële resistente bacteriën via transport kunnen veroorzaken, beoordeelt Efsa ook preventieve maatregelen en controle-opties. Het definitieve wetenschappelijke advies wordt naar verwachting in september 2022 afgerond.

Het verzoek is voortgekomen uit gesprekken die het afgelopen jaar zijn gevoerd tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en Efsa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer