Helma Lodders: 'Met fokvee gaat ook mest naar buiten Europa'

Dankzij Vee & Logistiek Nederland is het sinds 1 november mogelijk om fokvee te exporteren met gebruik van buiten Europa gelegen rustplaatsen. Het plan van aanpak van deze organisatie zorgt ervoor dat het fokvee met oog voor dierenwelzijn naar de plaats van bestemming wordt vervoerd, zegt voorzitter Helma Lodders van Vee & Logistiek Nederland.

Helma+Lodders%3A+%27Met+fokvee+gaat+ook+mest+naar+buiten+Europa%27
© Persbureau Noordoost

Waarom is die export zo belangrijk?

'In deze bestemmingslanden is er niet alleen vraag naar hoogwaardig fokvee, maar ook naar mest, waarmee ondernemers hun gewassen kunnen telen. Doordat bedrijven uit die landen Nederland bezoeken, gaat er ook techniek, zoals melkmachines en stalinrichting, die kant op. Dat is goed voor de handel en met onze standaarden die wij hanteren in stalsystemen, ook goed voor het dierenwelzijn in die landen.'

Je ziet in Nederland vrij snel emotie als het gaat om langeafstandstransporten

Helma Lodders, voorzitter Vee & Logistiek Nederland

Daar hoort hoogwaardig fokvee?

'Landbouwminister Carola Schouten zet erg in op de export van genetisch materiaal zoals sperma en embryo's. Dit komt beter tot zijn recht wanneer de koeien daar al van een genetisch hoger niveau zijn.

'Daarbij is het ook voor ons belangrijk dat de voedselzekerheid in andere landen op een hoger plan wordt gebracht. Nederlandse boeren zijn koplopers in duurzaamheid en die kennis willen we graag naar andere landen brengen. Dan moeten politici ook openstaan voor de export van ons hoogwaardig fokvee.'


Toch zijn er vraagtekens bij export.

'Je ziet in Nederland vrij snel emotie als het gaat om langeafstandstransporten. Daarom is het belangrijk dat dit goed verzorgd en geregeld is met ruime rusttijden waarbij de fokrunderen regelmatig voor een periode van 24 uur rust van de veewagen gaan.'


Hoe reageren transporteurs?

'Als sector hebben we een plan van aanpak opgesteld. Sommige leden zijn kritisch. Zaken als gps werken kostprijsverhogend. Aan de andere kant was het de afgelopen periode niet mogelijk om te exporteren. Het is voor hen de keuze tussen administratieve lasten of niet exporteren. We hebben het plan van aanpak zo ingevuld dat de export voor transporteurs ook is te doen.'Wordt er al geëxporteerd?

'Nog niet direct. Natuurlijk is het plan van aanpak nog vrij vers. Het is nog niet lang bekend dat export mogelijk is. Er moet eerst vraag zijn, voordat er fokvee de grens overgaat. Het eerste export staat gepland voor december. Voor een aantal landen moeten dieren eerst een aantal weken in quarantaine staan, voordat zij geëxporteerd kunnen worden.'


Die vraag is er nog niet?

'Bijvoorbeeld Duitsland had ook lange tijd de grenzen gesloten. Dat land is de voorbije maanden al gestart met de export. Hierdoor kochten bedrijven ook Duitse stalinrichting. Voor ons een gemiste kans. Daarom is het goed dat ook de Nederlandse exporteurs weer kunnen starten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer