Veel varkens naar Duitsland, runderen naar België

Met ruim 500 miljoen euro aan waarde zijn vorig jaar heel wat varkens naar Duitsland vertrokken. Naar België ging voor meer dan 100 miljoen euro aan runderen. Ook zijn voor een fors bedrag levende dieren uit beide landen geïmporteerd. Duitsland en België zijn op veegebied de belangrijkste handelspartners voor Nederland, blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers over 2020.

Veel+varkens+naar+Duitsland%2C+runderen+naar+Belgi%C3%AB
© Nieuwe Oogst

Voor 1,8 miljard euro aan levende dieren werd in 2020 ons land uitgevoerd, de invoerwaarde bedroeg 1,1 miljard euro. Varkens hadden met 795 miljoen euro de hoogste uitvoerwaarde, gevolgd door pluimvee met 310 miljoen euro. De uitvoer van levende dieren vindt voor het grootste deel plaats naar andere Europese landen.

Met bijna 742 miljoen euro is de uitvoerwaarde voor Duitsland het hoogst. De export van varkens vormt met ruim 70 procent het overgrote deel hiervan. De uitvoerwaarde naar België, 276 miljoen euro, bestaat voor bijna de helft uit de export van runderen.Buiten Europa is de uitvoerwaarde van levende dieren naar de Verenigde Staten het hoogst. Dit land staat op de derde plaats van de ranglijst van belangrijkste uitvoerlanden. Dit komt met name door de hoge uitvoerwaarde van paarden, ezels, muildieren en muilezels: 142 miljoen euro. Daarbij gaat het met name om sportpaarden. Spanje en Italië maken de top 5 van bestemmingslanden van levende dieren compleet.

Duitsland en België zijn ook bij de invoer van levende dieren de belangrijkste handelspartners van Nederland. Van de invoer kwam voor 574 miljoen euro (51 procent) uit Duitsland en voor 332 miljoen euro (29 procent) uit België. Bij de invoer vanuit Duitsland komt 71 procent van de waarde voor rekening van pluimvee. In de top 10 van landen met de hoogste invoerwaarde staan alleen maar Europese landen.Het diertransport vindt met name over de weg plaats door vrachtauto's, gezamenlijk over 42 miljoen kilometer. Hiervan werd 64 procent over de Nederlandse wegen afgelegd. Een rit met levende dieren over de weg was gemiddeld 111 kilometer. De ritten binnen Nederland waren gemiddeld 76 kilometer. De deels of geheel internationale ritten waren zo'n 254 kilometer. In 82 procent van de ritten lag de afstand tussen de 10 en 200 kilometer.

Naast het wegvervoer werd een klein deel van de levende dieren met het vliegtuig of per zeeschip vervoerd. In de luchtvaart ging het in 2020 om ruim zestienduizend vliegbewegingen. Met het vliegtuig worden onder meer paarden, pluimvee en huisdieren, zoals honden of katten, vervoerd. Die laatste dieren worden in de luchtvaart ook meegeteld, bij het wegverkeer niet. Over de zeevaart zijn geen cijfers bekend.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer