Nultolerantie bij keuring door NVWA van de baan

De nultolerantie die door keuringsdierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) werd gehanteerd is van de baan. POV, Vee & Logistiek Nederland en NVWA zijn tot een akkoord gekomen. Voor exporttransporten zijn de EU-richtsnoeren per 14 oktober de norm voor transportwaardigheid. Voor al het binnenlandse vervoer per 1 november.

Nultolerantie+bij+keuring+door+NVWA+van+de+baan
© Twan Wiermans

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Vee&Logistiek Nederland werkten de afgelopen weken intensief samen aan het verzoek van de NVWA om een 'sectorprotocol transportwaardigheid' op te stellen. Er is nu een principeakkoord bereikt over de inhoud. Het vastgestelde protocol sluit aan op de EU-richtsnoeren.

Kort gezegd staat in het sectorprotocol dat uitsluitend dieren op transport voor export weg mogen die volgens de EU-richtsnoeren transportwaardig zijn. Dieren die volgens de richtsnoeren niet transportwaardig zijn, worden niet voor exportkeuring aangeboden en niet getransporteerd. Dieren die onder voorwaarden mogen worden vervoerd, worden dan ook volgens die voorwaarden vervoerd. De verantwoordelijkheid daarvoor komt bij verzamelcentra, exporteurs en veehouders zelf te liggen.


'Vervoer onder voorwaarden' geldt volgens de EU-richtsnoeren voor varkens voor dieren met breuken, dieren met beschadigde staart door staartbijten en dieren met meerdere zwellingen aan de poten. Bij de runderen staan geen voorbeelden vermeld. Het advies is daarom de richtsnoeren goed te bestuderen en gebruiken.


Merkteken

Dieren die onder voorwaarden worden vervoerd voor export moeten per 14 oktober als zodanig zijn gekenmerkt met een merkteken. En ze moeten worden vermeld op een transportwaardigheidslijst. Daarop moet ook voedselketeninformatie worden vermeld en de dieren moeten gescheiden van de andere dieren worden vervoerd. Deze lijst wordt met het transport meegegeven.

De POV wijst op het gezamenlijk belang om te werken volgens de EU-richtsnoeren. 'Het bewust transporteren van duidelijk niet-transportwaardige dieren moet worden aangepakt. Op deze wijze creëren we met zijn allen geen juridische voedingsbodem meer voor extreme dierenwelzijnsorganisaties', schrijft de organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer