Vee-exporten naar buiten de EU weer toegestaan

Het is weer mogelijk om per 1 november fokvee naar buiten de EU te exporteren. Vee & Logistiek Nederland heeft een plan gemaakt met buiten Europa ook EU-waardige rustplaatsen.

Vee%2Dexporten+naar+buiten+de+EU+weer+toegestaan
© Jan van Liere

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stond sinds mei 2020 geen vee-exporten meer toe, omdat er geen garantie was dat rustplaatsen buiten de EU wel werden aangedaan. Ook was onduidelijk of deze rustplaatsen wel aan alle EU-eisen voldeden.

Vee & Logistiek Nederland maakte vervolgens een plan van aanpak. Daarin stellen ze dat door de Nederlandse fokveesector enkel gebruik wordt gemaakt van door de nationale autoriteit erkende, goedgekeurde rustplaatsen. Deze voldoen aan de EU-eisen. Het gaat om vijf rustplaatsen in Rusland en twee in Kazachstan. Vee & Logistiek Nederland gaat zelf ook kijken of de rustplaatsen aan de eisen voldoen.


Transport via satelliet gevolgd

Verder moet de transporteur voor vertrek het aantal dieren doorgeven waarvoor een rustplaats wordt gereserveerd. Deze reservering moet met de route vooraf worden gedeeld met de NVWA. Verder wordt iedere vrachtwagen uitgerust met een online gps-trackingsysteem waarmee het transport kan worden gevolgd en de route achteraf is te controleren. Ook Vee & Logistiek Nederland kan via dit systeem het transport volgen.

Landbouwminister Carola Schouten vindt het positief dat de sector zelf verantwoordelijkheid neemt voor een betere borging. Wel is ze met andere lidstaten in contact om ook zelf objectief vast te stellen of rustplaatsen in niet-EU-landen aan de eisen voldoen.


Verbod langeafstandstransport

De minister benadrukt wel dat ze in Europees verband blijft pleiten voor een verbod van langeafstandstransporten naar landen buiten de EU. 'Zo lang dit nog wel mag, moeten we er zeker van zijn dat dit op een goede manier gebeurt. Daar hebben we nu noodzakelijke stappen voor gezet', stelt de minister.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer