Landbouwgedeputeerde: 'Initiatieven stranden te vaak in regelgeving'

Initiatieven van intensieve veehouderijen om natuurinclusiever te worden, stranden te vaak in financiering en regelgeving. Dat zei Gelders landbouwgedeputeerde Peter Drenth woensdag in een debat van Provinciale Staten.

Landbouwgedeputeerde%3A+%27Initiatieven+stranden+te+vaak+in+regelgeving%27
© Varkens Archief

Verschillende partijen hadden om dat debat gevraagd om zo in beeld te krijgen of de intensieve veehouderij voldoende is gedekt in het Agrifood-programma van de provincie. Dat staat een natuurinclusieve kringlooplandbouw voor. De fracties werden het niet eens of er daarvoor inderdaad voldoende aandacht is.

'Wat moet er nog veranderen? Een varken levert een geweldige bijdrage aan kringlooplandbouw. 65 procent van wat het eet, zijn resten uit de levensmiddelenindustrie', gaf Arjan Tolkamp namens het CDA aan. Hij stelt dat er met het Agrifood-programma, de Gelderse Maatregelen Stikstof en het Plussenbeleid voldoende beleid is uitgestippeld.

'Het is niet in het belang van de landbouwers om nog verder te sturen in het beleid rondom landbouw', aldus Gerrit Averesch van de SGP. 'De landbouw ziet de overheid toch al niet als betrouwbare partner.'


Beste optie is veestapel verkleinen

GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) vinden juist dat er wel meer moet worden gestuurd op de intensieve veeteelt. 'De beste optie is de veestapel omlaag', zei Janet Duursma van GroenLinks. 'Dat is volgens ons het meest efficiënte middel om dierenwelzijn, volksgezondheid en de stikstofuitstoot te verbeteren. Dat we rekening houden met het inkomen van de boer zijn zaken die daar uiteraard bij horen.'

Luuk van der Veer (PvdD) wil een bouwstop voor de hele intensieve veehouderij. Antoon Kanis (D66) stelde dat het voor zijn partij als een paal boven water staat dat die sector de komende jaren moet krimpen. 'Maar we gaan in de toekomst niet naar een provincie zonder intensieve veehouderij. We willen graag kijken hoe de overblijvers komen tot natuurinclusieve landbouw. Diegenen die doorgaan, kunnen niet op dezelfde manier door.' Uitbreidingen acht Kanis niet altijd ongewenst. 'Als het dierenwelzijn verbetert, kan het zijn dat meer ruimte wel wenselijk is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer