Eurocommissaris+tergt+boeren+met+uitspraak+over+intensieve+landbouw
Nieuws
© Europese Unie

Eurocommissaris tergt boeren met uitspraak over intensieve landbouw

Een Twitterbericht van Eurocommissaris Janusz Wojciechowski is bij veel boeren in het verkeerde keelgat geschoten. De Poolse Eurocommissaris van landbouw stelde dat intensieve landbouw de niet intensieve boeren kapotmaakt. Ook noemde hij intensieve boeren geen echte boeren.

Deze uitspraak van Wojciechowski zorgde voor verontwaardigde reacties. Voorzitter Christiane Lambert van de Europese landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca vindt bijvoorbeeld dat de Eurocommissaris niet een schuldige moet aanwijzen. Hij moet juist de samenwerking zoeken met de miljoenen boeren in Europa.Lambert stelt dat de corona-uitbraak heeft aangetoond hoe veerkrachtig de voedselketen in Europa is. 'De commissie moet de rol erkennen van miljoenen EU-boeren, hun gezinnen en hun coöperaties. En hun investeringen om ons voedselsysteem duurzamer en veerkrachtiger te maken voor alle consumenten.'


'Eenzijdige visie zorgwekkend'

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt dat Wojciechowski de plank misslaat met zijn uitspraak. 'Deze eenzijdige visie is zorgwekkend. Landbouwgrond is schaars, dus efficiëntie moet juist een speerpunt zijn. Het moet gaan over de bijdrage die boeren leveren aan duurzame voedselproductie. De commissaris moet kijken naar resultaten.'


Efficiënte bedrijven zijn heel belangrijk voor duurzame voedselvoorziening, gaat Ruissen verder. 'Ik verwacht van de Europese landbouwcommissaris dat hij staat voor alle boeren.' De Europarlementariër meldt dit verder ter sprake te brengen bij de (digitale) vergaderingen in de landbouwcommissie van het parlement.


Intensieve veehouderij

Wojciechowski heeft zich overigens vaker uitgesproken tegen de intensieve veehouderij. Hij heeft meerdere keren gezegd dat hij vooral kleine en middelgrote boeren wil behouden in Europa, maar hij gaf geen definitie van de omvang.

'Sommige mensen vragen me wat industriële landbouw is. Nou, dit is een fokkerij die steeds meer en goedkoper wil produceren. Gisteren was de boerderij 1.000 varkens, vandaag 5.000, morgen 10.000, overmorgen honderd ... Daar heb je geen boeren voor nodig.'De European Livestock Voice, een samenwerkingsverband van de Europese veehouderijsector, vindt de opvatting van de Eurocommissaris te kort door de bocht. 'Landbouw en veeteelt zijn er in vele vormen en maten. De zogenoemde intensieve veehouderij is geen eenvoudig concept. Intensivering is evenmin een systematische trend in de EU. We leggen u graag uitgebreid uit hoe het werkt en waarom.'

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer