VVD en CDA: overheid aan zet om boer zekerheid te geven

De overheid heeft de verplichting aan boerenfamilies om met terugwerkende kracht uitbreidingen en verbouwingen legaal te maken. Dat is de stellige overtuiging van de VVD in de Tweede Kamer. 'Dagelijks staan boerenfamilies op met zorgen over de toekomst', stelt Tweede Kamerlid Thom van Campen (VVD). Hij vindt in het CDA daarin een medestander.

VVD+en+CDA%3A+overheid+aan+zet+om+boer+zekerheid+te+geven
© Dirk Hol

Volgens het VVD-Tweede Kamerlid worden boeren en tuinders behoorlijk op de proef gesteld. 'Ruim 3.300 bedrijven hebben te goeder trouw gehandeld en melding gedaan bij provincies over uitbreidingen of verbouwingen', zei hij woensdag tijdens het debat over de landbouwbegroting in de Tweede Kamer. 'Zij vertrouwden op de belofte die de overheid deed dat zij hiervoor geen vergunning nodig hadden. Zij vertrouwden erop dat de overheid hun zekerheid zou geven voor de toekomst. De werkelijkheid bleek anders.'Van Campen ziet dat de legalisering van deze bedrijven op gang komt, 'maar nog veel te langzaam'. Hij wijst erop dat ook veel tuinders te maken hebben met de gevolgen van de stikstofcrisis. Ook zij zijn straks vergunningplichtig. 'Zij waren wel meldingsplichtig, maar zijn daar nooit door de overheid op gewezen.' De VVD'er wil graag van de minister weten of het klopt dat het om 75 procent van de tuindersbedrijven gaat. 'Zij waren onbewust en te goeder trouw'.


Rekenen op rechtszekerheid

Het VVD-Tweede Kamerlid vindt dat vertrouwen in de overheid ook van belang met betrekking tot investeringen in stalsystemen die helpen om bedrijven te verduurzamen. 'De VVD ziet kansen in deze innovaties, maar wil wel dat de boer kan rekenen op rechtszekerheid. De boer moet niet achteraf door juridische procedures op de vingers worden getikt als hij deze investeringen doet', zegt Van Campen.

De politicus zag met lede ogen aan hoe rechtbank Midden-Nederland het besluit over zeventien boerenbedrijven en een slachterij vernietigde. 'Het is niet uit te leggen dat boeren grote investeringen in hun stal hebben gedaan, te goeder trouw hebben gehandeld volgens regels die de overheid heeft gesteld en vervolgens door een gerechtelijke uitspraak in onzekerheid worden gebracht. Dan is ook hier de overheid aan zet.'


Tot over hun oren in de schulden

Zijn pleidooi wordt gesteund door Tweede Kamerlid Derk Boswijk van het CDA. 'Boeren hebben zich tot over hun oren in de schulden gestoken met het idee precies te doen wat de overheid vraagt. Uiteindelijk blijkt het bij de rechter toch anders te zijn.'

Boswijk wil daarom weten wat demissionair landbouwminister Carola Schouten doet met de aanbevelingen die de Taskforce Versnelling Innovatieproces Stalsystemen in februari deed. Deze taskforce adviseerde onder meer om innovatieve stalsystemen sneller erkend te krijgen.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer verder over de landbouwbegroting. Demissionair landbouwminister Carola Schouten zal dan reageren en de vragen beantwoorden die aan haar zijn gesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer