GroenLinks en PvdA willen 12 miljard euro extra in landbouwbegroting

GroenLinks en PvdA komen met een 'historisch groot' wijzigingsvoorstel voor de landbouwbegroting. Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks wil 12 miljard euro uittrekken voor een landbouwomschakelfonds om de klimaat- en stikstofcrisis op te lossen. Met dat geld kan de overheid bijvoorbeeld grond van stoppende boeren opkopen om die in te zetten voor natuur of natuurinclusieve landbouw.

GroenLinks+en+PvdA+willen+12+miljard+euro+extra+in+landbouwbegroting
© Dirk Hol

Beide partijen kunnen niet instemmen met het huidige begrotingsvoorstel dat voorligt. Ze balen ervan dat de formatie zo lang duurt en willen dat de Tweede Kamer zelf het initiatief neemt om de grote crises van stikstof, woningbouw, natuur, water en klimaat direct aan te pakken. De huidige begroting biedt daar volgens GroenLinks en PvdA geen antwoord op. Deze frustratie wordt gedeeld door de SP.Volgens Bromet kan de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gebruikt worden als instrument om grond van stoppende boeren op te kopen. Deze grond kan dan verkocht worden aan het boerenbedrijf van de buurman die er natuurinclusief gaat werken. Grond kan ook verpacht worden met eisen op het gebied van natuur en milieu. In andere gevallen kan die grond volgens Bromet omgezet worden om natuurgebieden uit te breiden.
Collectivisering van landbouwgrond

Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) schrikt van de plannen van GroenLinks. Hij vindt dat deze partij het 'oersocialistische principe van collectivisering van landbouwgrond' toepast. 'GroenLinks rekt hier de mogelijkheden van de Wet voorkeursrecht gemeenten mateloos op. Nu wordt die wet alleen voor specifieke doelen toegepast. In feite wil Bromet dat de overheid deze wet gebruikt om greep te krijgen op particulier bezit.'

Bromet kon de zorgen van VVD en CDA enigszins wegnemen, omdat ze opkoop niet als enige manier ziet om onder meer het stikstofprobleem op te lossen. GroenLinks ziet dat per gebied andere dingen nodig zijn. 'Het is niet onze bedoeling om gebieden leeg te maken, maar om als overheid de regie te kunnen voeren. We hebben gezien dat, zoals het in de afgelopen periode ging, het probleem niet wordt opgelost. Het is niet onze bedoeling dat boeren weg moeten, maar de gronden moeten op die manier gebruikt worden dat deze onze doelen als overheid tegemoet komen.'

De oproep van GroenLinks voor meer regie komt niet uit de lucht vallen. De laatste tijd klinkt de roep om meer regie op de ruimtelijke verdeling in Nederland door de overheid steeds vaker. De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over de landbouwbegroting. Donderdag zal demissionair landbouwminister Carola Schouten reageren op de bijdragen en vragen vanuit de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer