Formatie zet 'handrem' op begrotingsdebat LNV

Het debat over de landbouwbegroting wordt 'met de handrem erop' gevoerd. Veel partijen benoemen dat er veel meer geld nodig is om de grote crises van natuur, stikstof, woningbouw en water op te lossen. In ieder geval PvdA en GroenLinks dreigen het huidige begrotingsvoorstel van demissionair landbouwminister Carola Schouten om die reden niet te steunen.

Formatie+zet+%27handrem%27+op+begrotingsdebat+LNV
© Dirk Hol

PvdA, SP en GroenLinks vinden het frustrerend om over een landbouwbegroting te spreken die mogelijk over een maand alweer in de prullenbak kan. Dat gebeurt omdat de coalitie aan het broeden is op een coalitieakkoord waar veel meer geld wordt uitgetrokken voor onder meer de aanpak van het stikstofprobleem. De partijen vinden dat de Tweede Kamer zelf het initiatief kan nemen om flink te investeren in het oplossen van de natuur- en klimaatcrises.


Volgens Tweede Kamerlid Joris Thijssen van de PvdA gaat de landbouwbegroting die nu voorligt 'niets toevoegen'. 'Er zijn dermate grote problemen en er liggen gerechtelijke uitspraken, waarvan ook de Raad van State zegt dat we daarop niet kunnen wachten.'
Draagvlak voor begroting

Andere partijen kunnen de houding van PvdA en GroenLinks niet waarderen. 'Draagvlak voor de begroting is ontzettend belangrijk', zegt Tweede Kamerlid Thom van Campen van de VVD. 'Het zal niet genoeg zijn voor de heer Thijssen en zijn ambitie daarin is te prijzen. Maar er worden ook in deze begroting middelen uitgetrokken voor natuurherstel.'

Thijssen vindt de huidige problemen met klimaat en milieu 'geen traditioneel probleem'. 'Niet waarbij we zeggen: de VVD vindt dit en de PvdA dat en we komen ergens in het midden uit. Nederland wordt bedreigd door klimaatverandering en de zeespiegelstijging. De samenleving, zoals we die kennen, wordt bedreigd. Daarvoor hebben we een sterkere natuur nodig. We kunnen niet zeggen: het is 5 procent beter en daarom gaan we het maar goedkeuren. Het moet 100 procent beter worden.'


Natuurinclusieve landbouw

Thijssen is van mening dat Nederland de perfecte plek is om met natuurinclusieve landbouw aan de slag te gaan. 'In Nederland wonen we in een heel vruchtbare delta en in Nederland hebben we veel goed gemotiveerde en hoog opgeleide boeren. En in Nederland hebben we een aantal instituten die tot de wereldtop behoren als het hierom gaat, zoals bijvoorbeeld Wageningen Universiteit. De plek waar we natuurinclusieve landbouw voor elkaar kunnen krijgen. Eentje die niet zorgt voor broeikasuitstoot, maar waar CO2 in de bodem verdwijnt, misschien wel klimaatpositief wordt. Een landbouw die stikstofuitstoot weer terug brengt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer