LTO Noord wil vaart achter onderzoek gat in dijk Reeuwijk

LTO Noord roept Hoogheemraadschap van Rijnland op om vaart te zetten achter het onderzoek naar de oorzaak van het gat in de dijk bij Reeuwijk. Volgens het hoogheemraadschap duurt het nog maanden voordat het onderzoek wordt opgeleverd.

LTO+Noord+wil+vaart+achter+onderzoek+gat+in+dijk+Reeuwijk
© ANP

'Waar haalt het waterschap het lef vandaan om zo lang te wachten? Het verschuilt zich achter het onderzoek', reageert de Zuid-Hollandse LTO Noord-regiobestuurder Jaco Kastelein.

In de dijk in de Middelburg-Tempelpolder bij Reeuwijk ontstond eind juli een gat doordat de dijk verschoof. Een loonwerker en het hoogheemraadschap legden nooddammen aan als tijdelijke maatregel. Het onderzoeksrapport naar de oorzaak van de verschuiving van de dijk verschijnt naar verwachting begin volgend jaar. 'Boeren hebben droge voeten', geeft Kastelein het belang van de nooddammen aan. 'Maar het is niet zoals het moet zijn.'


In Noord-Holland sneller

In Noord-Holland kan het volgens de regiobestuurder veel sneller. 'Daar stond half juni de halve polder onder water. In september besluit het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over de evaluatie. Daar kan het wel snel.'

Hoogheemraad Sjaak Langeslag benadrukt dat het onderzoek zorgvuldig moet gebeuren. 'Zorgvuldigheid gaat voor tijd. Als we bijvoorbeeld te weinig naar de ondergrond kijken, dan bestaat er risico dat de dijk binnen afzienbare tijd na herstel weer verschuift. We moeten letterlijk en figuurlijk diepgraven. Ik vind het dan ook jammer dat uitlatingen worden gedaan dat we ons verschuilen achter het onderzoek.'


Deltares

In het onderzoek wil het hoogheemraadschap niet alleen varen op de expertise van eigen experts, maar ook die van externe deskundigen. 'We zijn met Deltares, Wageningen University & Research en andere waterschappen in gesprek hoe we tot een gedegen onderzoek kunnen komen en over een plan van aanpak voor dijkherstel.'


Over mogelijke oorzaken van de verschuiving wil Langeslag zich niet uitlaten. 'Laten we niet meedoen aan speculaties. We horen van alles. We sluiten niets uit. Ik snap het ongeduld bij veel mensen. Iedereen wil zo snel mogelijk uitslag hebben en is op zoek naar bevestiging van zijn eigen ideeën. Maar wij staat er nu nog blanco in.'

Volgens melkveehouder Tinus Niesing uit Reeuwijk is de oorzaak vrij helder. 'Op de plek waar de dijk verschoof, zit de zwakste plek. Daar hoef je geen onderzoek naar te doen. Als de dijk vorig jaar 50 centimeter was opgehoogd met klei, dan was het niet zo verschoven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer