Mogelijk schikking tussen staat en FDF over terrorismerapport

Er komt mogelijk een schikking in de zaak die Farmers Defence Force (FDF) heeft aangespannen tegen de Staat der Nederlanden. Die gaat over de vermelding van de actiegroep in een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Mogelijk+schikking+tussen+staat+en+FDF+over+terrorismerapport
© Jan van Liere

Een zitting tussen FDF en de Staat der Nederlanden diende donderdag in het Paleis van Justitie in Den Haag. In het rapport uit mei 2020 werden acties toegeschreven aan FDF die niet hadden plaatsgevonden of niet door de actiegroep waren georganiseerd.


Volgens de actiegroep suggereerde de staat, de NCTV is een staatsorgaan, dat FDF terroristische activiteiten ontplooit en zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. De actiegroep wil dat de rechter vaststelt dat de staat daarmee onrechtmatig heeft gehandeld en eist een immateriële schadevergoeding van 10.000 euro.


Rectificatie

De zaak werd donderdag door de rechter aangehouden tot 25 november, omdat er mogelijk uitzicht is op een schikking tussen beide partijen. Advocaat Max Hazekamp van FDF zegt dat de actiegroep bereid is een rectificatie van de staat te accepteren. Deze moet worden geplaatst op de websites waarop ook het NCTV-rapport heeft gestaan. Dit zal dan ook aan de minister Ferd Grapperhaus van Justitie moeten worden doorgegeven.

'Beide partijen staan open voor een schikking, daardoor ziet het er rooskleurig uit', geeft Hazekamp aan. Hij stelt verder dat FDF door het NCTV-rapport niet werd uitgenodigd voor gesprekken met overheden en andere organisaties. 'Herstel van de reputatieschade is het belangrijkste.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer