Ameco en Heijdra Vleesvee stappen uit weidevleesproject

Slachterij Ameco en Heijdra Vleesvee zijn uit het project 'Beter voor rundvlees' van Albert Heijn en A-ware gestapt. Melkveehouders die wilden gaan leveren voor de nieuwe vleesketen moeten zich opnieuw aanmelden.

Ameco+en+Heijdra+Vleesvee+stappen+uit+weidevleesproject
© Twan Wiermans

De vleesketen 'Beter voor rundvlees' is een aanvulling op het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma dat A-ware en Albert Heijn samen hebben opgezet. Daarin worden aan melkveebedrijven een reeks duurzaamheidsvoorwaarden gesteld.

Als vergoeding voor de extra inspanningen ontvangen de ondernemers een toeslag van 5 euro per 100 kilo melk. Daarnaast krijgen de slachtkoeien een extra waarde. Aan het programma Beter voor Koe, Natuur & Boer doen ongeveer 450 boeren mee.

In eerste instantie zouden slachterij Ameco en Heijdra Vleesvee als partner meedraaien in het 'Beter voor rundvlees'-concept. Zij zijn er nu uitgestapt en Vion neemt hun plaats in, zo schrijft Melk van het Noorden. Volgens Albert Heijn hebben Ameco en Heijdra Vleesvee zelf aangegeven niet verder te willen.


Transportkosten

Melkveehouders die willen meedoen aan de vleesketen 'Beter voor rundvlees' moeten zich opnieuw aanmelden. De premie per aangemelde koe die rechtstreeks van het melkveebedrijf naar de slacht gaat blijft 115 euro, maar de kosten voor transport, commissie en slacht komen voor rekening van de melkveehouder. Gemiddeld zal dat ongeveer 75 euro per koe zijn.

In de oorspronkelijke opzet waren de kosten voor de boer 30 euro, omdat de inkoop centraal was geregeld. Dat is dus veranderd, de veehandel krijgt nu alle ruimte in het stuk tussen melkveebedrijf en slachterij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer