BIJ12 wil uiterlijke rooidatum bieten laten vervallen

De voorwaarde dat suikerbieten uiterlijk 1 december moeten worden geoogst, kan volgens BIJ12 vervallen. Dat heeft de uitvoeringsorganisatie aan alle provincies gemeld. Het huidige beleid is dat er geen vergoeding voor faunaschade aan bieten wordt betaald als de schade is aangericht na 1 december.

BIJ12+wil+uiterlijke+rooidatum+bieten+laten+vervallen
© Koos v.d. Spek

In de beleidsregel staat dat de grondgebruiker zelf een risico op faunaschade neemt als gewassen lang op het land blijven staan. Door betere teelt- en oogsttechnieken kunnen bieten tegenwoordig langer blijven staan. Ook stimuleren suikerfabrieken door de beperkte verwerkingscapaciteit de oogst over een lagere periode te spreiden. Het komt dus vaker voor dat bietentelers met een goede reden tot na 1 december wachten met rooien.

BIJ12 heeft de provincies verzocht om op dit punt af te mogen wijken van de beleidsregel en de voorwaarde voor de uiterlijke oogstdatum te laten vervallen. Taxatie van de faunaschade vindt nog wel uiterlijk 1 december plaats. Wanneer de bieten worden geoogst, wordt de faunaschade uitgekeerd die op het moment van taxeren is vastgesteld. Voor bieten die niet worden geoogst, wordt geen tegemoetkoming uitgekeerd.


Faunaschade

De beleidsregel uitvoering Wet natuurbescherming Zuid-Holland bevat de regels voor het verlenen van vergoedingen in faunaschade. Uit de toelichting hierbij blijkt dat wanneer gewassen langer dan gebruikelijk op het land staan, de kans stijgt dat dieren schade aan de gewassen aanrichten.

BIJ12 is de uitvoeringsorganisatie voor twaalf provincies, onder meer op het gebied van faunaschade. Agrarisch ondernemers kunnen bij Faunazaken van BIJ12 een tegemoetkoming aanvragen in de schade die wordt aangericht door in het wild levende dieren. Ook doet BIJ12 onderzoek naar methoden om schade te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer