Eerste+Ropa%2Drooier+draait+nog+steeds+in+Drenthe
Achtergrond
© Niels van der Boom

Eerste Ropa-rooier draait nog steeds in Drenthe

Vader Klaas en zoon Martin Snoeijing uit het Drentse Aalden rooien voor het zevende jaar met hun Ropa Euro-Tiger V8-4. Als eerste in Nederland schaften ze de gele rooier uit Beieren aan. Na een driedaags fabrieksbezoek waren ze overtuigd.

Bij zo'n 90 procent van de werkzaamheden die loon- en kraanbedrijf Snoeijing in Midden-Drenthe uitvoert gaat het om grondverzet; hovenierswerk, bestratingen en meer. Het zaaien en rooien van bieten bleef als enige hangen vanuit de agrarische historie die het bedrijf heeft.

In het begin moesten de klanten wel wennen aan de Ropa Euro-Tiger V8-4 bietenrooier, herinnert Klaas Snoeijing zich. 'De machine was onbekend en oogt kolossaal. Inmiddels heeft de rooier zich bewezen en krijgen we er nog steeds klanten bij.'

Brandstofverbruik

Ook financieel pakte de aanschaf goed uit. Het brandstofverbruik daalde van 60 liter naar 40 liter per hectare, inclusief transport. 'We zijn altijd scherp op de dieselkwaliteit en kiezen alleen voor een premiumbrandstof met ultra laag zwavelgehalte', vertelt Martin Snoeijing.

De 600 pk Mercedes-motor wordt er zuiniger door en het scheelt ook het vervangen van filters. 'Per jaar zijn we tussen de 3.000 en 5.000 euro aan onderhoud kwijt, waar dat met onze oude machine soms wel 10.000 euro was. Onderhoud uitvoeren is eenvoudig. De handleiding is helder opgesteld en de onderdelennummering overzichtelijk. Je kunt overal prima bij.'

Jaarlijks rooit Snoeijing zo'n 180 hectare bieten. Naast suiker- ook voederbieten. Hiervoor worden de steunwielen van de klapper hoger bevestigd. Vanwege de droogte modificeerde Snoeijing de machine met andere reinigingsrollen, om ook kleine bieten zonder verlies te rooien. 'Dat hebben we gedaan met steun van de fabrikant en werkt heel goed', beaamt de loonwerker.

Klanten verrast

Toen Snoeijing de machine aanschafte, werd mechanisatiebedrijf Suichies uit Ekehaar dealer. Onderdelen zijn altijd voorhanden. Wanneer klanten de machine zelf hebben ervaren zijn ze enthousiast, weten de Snoeijing's uit ervaring. Een kipper rijdt altijd mee voor het transport naar de hoop.

'Hij mag dan zwaar ogen, de rooier rijdt met gemak door plekken waar kippers vast komen te zitten', weet Snoeijing senior. 'Ook verrast de wendbaarheid. De capaciteit is gigantisch. We rijden maximaal 6 kilometer per uur, maar de machine is gebouwd voor veel meer.'


Tussen de wielen ligt een 90 centimeter brede doorvoerband. 'Bij andere rooiers is dit vaak de bottleneck, maar niet bij de Ropa. Over het kop- en rooiwerk zijn we goed te spreken. Er zijn wel duidelijk rasverschillen merkbaar. Vooral bieten die hoog groeien vallen snel om en zijn lastig te rooien, maar we krijgen ze er altijd uit met minimaal verlies.'

Ropa in Nederland
Ropa is sinds 2014 actief op de Nederlandse markt met bietenrooiers. Dat zelfde jaar startte de Duitse fabrikant ook met de productie van aardappelrooiers, na de overname van WM Kartoffeltechnik. Oprichter Hermann Paintner bouwde in 1972 zijn eerste bietenrooier. Met hulp van drie dealers verkocht Ropa tot nu toe zeven machines in ons land. Het gaat bij de dealers om Suichies Mechanisatie in Ekehaar, Staadegaard Haelen en Perdaems Landbouwtechniek in Steenbergen. De laatste twee jaar krijgt Ropa voet aan wal met getrokken bunkerrooiers voor aardappelen. Een goed uitgevoerde machine voor op kleigrond ontbreekt echter nog. Ropa demonstreerde deze herfst de nieuwste rooitechniek in Nederland.


Inmiddels levert Ropa de zesde generatie Tiger-rooiers. Een groot verschil met de huidige machine van Snoeijing is dat op de nieuwe rooiers alles elektronisch vanuit de cabine instelbaar is. Echter, met iets minder elektronica kunnen vader en zoon zich prima redden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer