IRS+waarschuwt+voor+rooiverliezen+bij+aantastingen+bodemschimmel
Nieuws
© Huisman Media

IRS waarschuwt voor rooiverliezen bij aantastingen bodemschimmel

Suikerbieten die aangetast zijn door de bodemschimmel Aphanomyces cochlioides zijn extra gevoelig voor verliezen tijdens de rooiwerkzaamheden, waarschuwt bieteninstituut IRS.

Voornamelijk op bietenpercelen op de Noordelijke zand-, dal- en lichtere zavelgronden komen dit jaar suikerbieten voor die zijn aangetast door aphanomyces. Doordat bij deze bieten vaak de kenmerkende insnoering aanwezig is, zijn deze bieten erg kwetsbaar bij de oogst, meldt het IRS. De aangetaste suikerbieten worden in de volksmond ook wel afdraaiers genoemd.

Het grootste risico op bietverlies ontstaat tijdens het ontbladeren, als de suikerbiet omver wordt gedrukt of de kop volledig wordt afgeslagen. Een aangepaste instelling van de rooier is volgens het IRS nodig om ervoor te zorgen dat de opbrengstschade niet verder toeneemt.


Hogere toerental ontbladeraar

De aanpassingen die het IRS voorstelt, betreffen een hogere toerental voor de ontbladeraar en om verder van de rooiunit de rooischaren of rooiwielen ver genoeg te laten zakken om ook de omgeduwde suikerbieten op te pakken. Vervolgens is een voorzichtige reiniging nodig om ervoor te zorgen dan de kwetsbare bieten zoveel mogelijk in zijn geheel in de bunker komen.

Tot slot wijst het IRS erop dat ook voor suikerbieten die aangetast zijn door aphanomyces geldt dat de keuze van het juiste oogstmoment en een verlaagde rijsnelheid uiteindelijk voor minder bietverliezen zorgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  90 %
Meer weer