Europees Parlement stemt over EU-landbouwakkoord

Het Europees Parlement stemt dinsdag over het akkoord tussen Europees Parlement en de EU-lidstaten over het nieuwe EU-landbouwbeleid voor de periode 2023- 2027. Linkse en groene Europees Parlementsleden ondernemen een laatste poging om de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te blokkeren.

Europees+Parlement+stemt+over+EU%2Dlandbouwakkoord
© Europese Unie

De linkse fractie in het Europees Parlement heeft een amendement ingediend waarin de Europees Parlementsleden worden opgeroepen om het GLB te verwerpen tijdens de stemmingen in het Franse Straatsburg. Zij stellen dat het voorgestelde beleid niet 'groen' genoeg is. Het biedt volgens hen geen oplossingen en is in strijd met de doelstellingen van de Green Deal.


De rechtse en middenpartijen zijn gematigd enthousiast over het GLB-akkoord dat in stemming wordt gebracht. Maar zij plaatsen kanttekeningen bij de haalbaarheid van de duurzaamheidseisen die aan inkomenssteun zijn verbonden.


Inkomenssteun is uitdaging

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA), lid van de landbouwcommissie, werkte in haar EVP-Fractie in het Europees Parlement de afgelopen jaren op het dossier nauw samen met de Duitse christendemocratische hoofdonderhandelaar Peter Jahr. 'Dit resultaat is een compromis en tegelijkertijd misschien wel de belangrijkste hervorming sinds 1992. De uitvoering van de duurzaamheidseisen voor de inkomenssteun zal een hele uitdaging worden voor Nederlandse boeren en tuinders', benadrukt de CDA-politica.

Boeren zullen in het nieuwe GLB voortaan kunnen deelnemen aan vrijwillige ecoregelingen op het gebied van biodiversiteit, klimaat, water en dierenwelzijn. Hiervoor reserveren de EU-lidstaten en het Europees Parlement in het akkoord minimaal 25 procent van de begroting voor directe betalingen aan boeren.

'Het is daarbij wel van belang dat de Rijksoverheid en provincies binnen het Nederlandse strategische plan nu niet zomaar morrelen aan de inkomenssteun voor boerenfamilie- en gezinsbedrijven. Bijna de helft van de Nederlandse melkveehouders en een groot deel van de akkerbouwers zouden zonder GLB-subsidies een negatief inkomen hebben', zegt Schreijer-Pierik. Zij verwacht wel dat er met het akkoord meer geld komt voor jonge boeren en bedrijfsopvolgers.


Boer op achterstand

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) was de enige Nederlandse onderhandelaar aan de kant van het Europees Parlement. Hij spreekt er namens de ECR-fractie. Hij noemt het vergroende landbouwbeleid 'ambitieus, maar werkbaar voor de boer mits er een pragmatisch nationaal plan komt. Voedselzekerheid en vitaliteit van familiebedrijven moeten daarbij vooropstaan.'

Wel heeft de SGP zorgen over hoe Nederland het nationale deel wil uitkleden. De Tweede Kamer besloot afgelopen week tot een greep uit het GLB-budget. Nederlandse boeren krijgen daardoor minder geld per hectare dan voorheen en dan buitenlandse boeren.

'De SGP maakt zich zorgen over de nationale kop boven op het EU-beleid. Dit geld overhevelen hoeft helemaal niet van de EU. Dit zet de Nederlandse boer op achterstand', zegt Ruissen. 'Ik vrees dat een deel van de boeren zal afzien van de GLB-subsidies met al zijn groene voorwaarden als de voorwaarden toenemen, terwijl de directe steun verder wordt afgebouwd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer