VVD en CDA willen 'stapsgewijze' overheveling GLB-gelden

De overheveling van steungelden naar het vergroeningsbudget in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet 'stapsgewijs' worden uitgevoerd. Onder die voorwaarde gaan VVD en CDA akkoord met het voorstel.

VVD+en+CDA+willen+%27stapsgewijze%27+overheveling+GLB%2Dgelden
© Dirk Hol

VVD, CDA en ChristenUnie steunen een D66-motie om 30 procent van het budget voor inkomenssteun uit het GLB over te hevelen naar fondsen voor vergroeningsmaatregelen. Daarmee staat een Kamermeerderheid achter het voorstel. De motie werd donderdag ingediend tijdens een Kamerdebat over het Nationaal Strategisch Plan (NSP) dat onderdeel is van het nieuwe GLB dat volgend jaar in moet gaan.


Voor de Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA) is een geleidelijke opbouw van de overheveling een voorwaarde om met het voorstel in te stemmen. 'Dit is natuurlijk wel een graat in onze keel. Maar meer subsidiegeld naar vergroening vinden wij wel verstandig in het licht van de transitie die de landbouw doormaakt', zegt Van Campen.

De motie waarin hij verzoekt om de verschuiving van inkomenssteun naar vergroening stapsgewijs te verhogen, kan ook rekenen op steun van D66, CDA en ChristenUnie. 'Wij zeggen, doe dat niet van de een op de andere dag. Er zijn partijen die wel 42 procent willen overhevelen, maar dat vinden wij onverantwoord.'


Jaarlijkse evaluatie

VVD en CDA denken aan een jaarlijkse overheveling van 3,5 procent. Het effect daarvan op het boereninkomen moet daarbij jaarlijks geëvalueerd worden, zeggen Van Campen en Boswijk. 'Bovendien moeten we ervoor zorgen dat de vergroeningsgelden maximaal ten goede komen aan boeren en tuinders', aldus de VVD'er.

Boswijk vindt de stapsgewijze overheveling een belangrijke nuance in het voorstel. 'Wij zien in het GLB een belangrijk instrument voor de transitie in de landbouw. Maar als boeren niet mee kunnen komen, dan is dat ook niet in het belang van de natuur. Bovendien gaan ook de provincies hierin meefinancieren. Dus per saldo komt er meer geld beschikbaar voor boeren die werken aan vergroening van de landbouw.'


Extra premies

De moties worden dinsdag in de Tweede Kamer in stemming gebracht. Dan wordt er ook gestemd over een voorstel van de VVD om boeren met een online tool te helpen bij het maken van een keuze uit de ecoregelingen. Daarmee kunnen ze straks onder het nieuwe GLB extra premies verdienen.

Van Campen ziet een online portal voor zich dat boeren aan de hand van ingevoerde bedrijfsgegevens helpt bij het maken van een keuze tussen de verschillende ecoregelingen. 'Het is van belang dat straks zoveel mogelijk boeren meedoen aan het NSP. We moeten daarom laten zien wat het ze kan opleveren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer