Landbouwministers EU hikken tegen Nationaal Strategische Plannen aan

Verschillende EU-lidstaten dringen bij de Europese Commissie aan op het uitstel van de deadline voor de Nationaal Strategische Plannen (NSP's). Voorlopig lijkt landbouwcommissaris Janus Wojciechowski die dispensatie niet te willen geven.

Landbouwministers+EU+hikken+tegen+Nationaal+Strategische+Plannen+aan
© Europese Commissie 2021

De NSP's waren een van de onderwerpen waarover de bewindslieden spraken tijdens de maandelijkse landbouwraad. Verscheidende lidstaten gaven daar aan nog steeds geen duidelijkheid kunnen geven over de nationale invulling van dat deel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Met de nationale landbouwplannen moeten lidstaten binnen het GLB invulling geven aan de doelstellingen van de Europese Green Deal en de boer-tot-bordstrategie. Naar verluidt willen enkele landen zelfs helemaal geen NSP's opstellen. Onder meer Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije zouden dwarsliggen.


De Europese Commissie wil van uitstel niks weten. Landbouwcommissaris Wojciechowski heeft wel gezegd dat hij voor sommige landen 'soepel zal omgaan' met de inleverdatum.


Geen Green Deal-wet

Wojciechowski liet afgelopen weekeinde nog weten dat hij de NSP's het belangrijkste onderdeel in het landbouwdebat vindt. 'De Green Deal geeft geen rechten of plichten voor boeren. Er komt geen Green Deal-wet. Er komt per land een strategisch plan en daarin wordt per land beslist over de toekomst van de boeren en alles wat voor hen het belangrijkst is.'

De Poolse EU-commissaris staat op het standpunt dat de Europese landbouwproductie niet mag krimpen ten gunste van voedselimporten. Veel EU-lidstaten vinden dat geïmporteerd voedsel aan dezelfde criteria moet voldoen als EU-producten.

Nederland heeft het NSP-traject al in gang gezet. In proefprojecten is volop geëxperimenteerd met de ecoregelingen waarmee boeren en tuinders straks een premie kunnen verdienen bovenop de basisinkomenssteun.


Aanscherping Duitsland

In Duitsland is door de formatie van de nieuwe ' stoplichtcoalitie' een discussie opgelaaid over het aanscherpen van het NSP. Demissionair-minister Julia Klöckner heeft al laten weten dat zij geen GLB-besluiten meer neemt. Ook Frankrijk heeft de discussie over een nationaal landbouwplan nog niet afgerond. Daar moeten sommige 'provinciale overheden' er nog mee instemmen.

Het is de bedoeling dat het voltallige Europees Parlement volgende week dinsdag het gemoderniseerde GLB definitief vaststelt, zodat het per 1 januari 2023 officieel kan ingaan. Met de NSP's in het nieuwe GLB geeft Brussel de EU-landen een grotere vrijheid bij de besteding van landbouwsubsidies aan de verduurzaming van de landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer